Οι transgender γυναίκες στην Ουκρανία δεν μπορούν να φύγουν για να σωθούν, όπως κάνουν άλλοι πολίτες. Ο λόγος; Τα διαβατήριά τους έχουν ακόμα πάνω το όνομα και το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, οι άντρες 18-60 ετών πρέπει να μείνουν στη χώρα για να πολεμήσουν.

Οι trans γυναίκες, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν απ’ τη χώρα, τελικά απομακρύνθηκαν απ’ τα σύνορα.

«Είμαστε και εμείς άνθρωποι»: Ο ρατσισμός μέσα από τα μάτια ενός Αφρικανού πρόσφυγα της Ουκρανίας

Γιατί δεν έχουν αλλάξει τα στοιχεία στα διαβατήρια για τις transgender γυναίκες στην Ουκρανία;

Η αλλαγή του φύλου και του ονόματος που αναγράφονται στο διαβατήριό απαιτεί μια μακρά διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει πολλές ψυχιατρικές αξιολογήσεις. Έτσι, πολλά άτομα που ανήκουν στην κοινότητα των transgender στην Ουκρανία δεν συνεχίζουν την διαδικασία.

Ο στρατιωτικός νόμος, που επιβλήθηκε λόγω του πολέμου, απαγορεύει στους Ουκρανούς άντρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα. Άρα, οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της ηλικίας, στο διαβατήριο του οποίου αναγράφεται «αρσενικό όνομα», δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για trans άτομα στην Ουκρανία, υπάρχουν εκατοντάδες transgender γυναίκες που προσπαθούν να φύγουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Περίπου το 90% αυτών έχουν αποτύχει να φύγουν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News