Οι διαδηλώσεις έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Τεχεράνη αλλά και σε ολόκληρη την ιρανική επικράτεια. Μετά την δολοφονία της 22χρονης από την αστυνομία ηθών της χώρας, έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές κύμα οργής εναντίων του σκληρού καθεστώτος του Χαμενεΐ. Οι αντιδράσεις για τον θάνατο της Mahsa Amini, ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τα σύνορα του Ιράν και ταξιδεύουν πλέον με μεγάλη δυναμική σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα ο ιρανικός λαός διαδηλώνει στους δρόμους, θέλοντας να εναντιωθεί στον σκληρό νόμο του κράτους για το hijab. Η αστυνομική βαρβαρότητα με την πρόθεση ότι η Amini δεν ακολούθησε ευπρεπώς τον νόμο της σαρίας για το ντύσιμο το γυναικών, έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη. Ο θάνατος της Mahsa, του συμβόλου της αστυνομικής βίας, αποτέλεσε εκείνη τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την καταπίεση των γυναικών στο Ιράν. Η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα καζάνι που βράζει, με τα γεγονότα που εξελίσσονται εκεί να γράφουν την δική τους ιστορία.

Πολλοί Ιρανοί, ιδιαίτερα οι νεότεροι, βλέπουν στον θάνατο της Amini το σκληρό πρόσωπο της υποτιθέμενης δημοκρατίας του Ιράν καθώς και την όλο και αυξανόμενη βίαιη αντιμετώπιση των γυναικών από την αστυνομία ηθικής της χώρας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κορυφώνονται

Οι δρόμοι του Ιράν έχουν μετατραπεί σε πεδίο μαχών. Διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονται καθημερινά. Οι εικόνες που μας έρχονται από εκεί θυμίζουν εμφύλιο πόλεμο, ενώ τα πρώτα θύματα έχουν ήδη φανεί. Μέχρι στιγμή οι αρχές κάνουν λόγο για 31 θανάτους διαδηλωτών, ωστόσο, μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος.

Μεταξύ των νεκρών που αναφέρθηκαν είναι ένα 16χρονο αγόρι, το οποίο πυροβολήθηκε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Οι αναταραχές έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 μεγάλες πόλεις. Bίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, δείχνουν τις γυναίκες να βγάζουν τις μαντίλες τους και να τις κουνούν στον αέρα ή να τις καίνε.

«Όχι στην μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι! Ναι στην ελευθερία και στην ισότητα», διαδηλωτές ακούστηκαν να φωνάζουν σε πορεία στην Τεχεράνη.

Σε ορισμένες από τις διαδηλώσεις, τα άτομα που συμμετείχαν συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πυκνά σύννεφα δακρυγόνων φάνηκαν να υψώνονται στην πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές κυνηγήθηκαν επίσης και ξυλοκοπήθηκαν με ρόπαλα από τους μοτοσικλετιστές Basij, ή από εθελοντές της παραστρατιωτικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν. Παρόλα αυτά όμως, αψηφώντας την απειλή φυλάκισης και θανατικής ποινής ο λαός συνεχίζει να φωνάζει «θάνατος στον δικτάτορα», στοχεύοντας τόσο την εξουσία του ανώτερου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ όσο και στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

Το Ιράν κόβει την σύνδεση με τον έξω κόσμο

Σε μία προσπάθεια να καταστείλουν τις αντιδράσεις και να διακόψουν την επαφή με τον έξω κόσμο, προκειμένου το ζήτημα να ξεχαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι αρχές του Ιράν περιόρισαν την προσβασιμότητα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp. Σημαντικές διακοπές δικτύου αναφέρθηκαν σε όλη την επικράτεια του κράτους, με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα να είναι απενεργοποιημένος, αφήνοντας χιλιάδες Ιρανούς εκτός σύνδεσης.

Τα στοιχεία δείχνουν μια ολοκληρωτική καταστολή του Ίντερνετ σε διάφορα μέρη του Κουρδιστάν από την Δευτέρα, ενώ προβλήματα συνδεσιμότητας αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας από την Παρασκευή, όπου και ξέσπασαν οι πρώτες αναταραχές.

Χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι δυσκολότερο για τους ανθρώπους να ανεβάζουν βίντεο στα μέσα μαζικής δικτύωσης προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τον υπόλοιπο κόσμο και να διαδώσουν το ισχυρό μήνυμα της ελευθερίας.

Οι αντιδράσεις για τον θάνατο της Mahsa Amini από την διεθνή κοινότητα

Ο ΟΗΕ καταδίκασε την βιαιότητα των ιρανικών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο της Masha Amini.

«Ο τραγικός θάνατος της Mahsa Amini και οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια και κακομεταχείριση πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, αμερόληπτα και αποτελεσματικά από μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή, η οποία θα διασφαλίσει ότι η οικογένειά της έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αλήθεια», αναφέρει ο πρόεδρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Nada Al-Nashif.

Από την άλλη πλευρά, σε μια ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στάθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών στο Ιράν τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι με το μέρος όλων αυτών των γυναικών που βρίσκονται στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Πέραν, ωστόσο, από τις φανερές ομιλίες υποστήριξης των αρχηγών των κρατών και των επίσημων οργανισμών, το κίνημα των Ιρανών γυναικών φαίνεται να κινεί ένα κύμα παγκόσμιας συμπαράστασης. Πολίτες από κάθε γωνία του πλανήτη έχουν ευαισθητοποιηθεί από την δολοφονία της άτυχης Mahsa και το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου έχει στραφεί στα γεγονότα του Ιράν.

Οι γυναίκες ενός καθεστώτος που δεν τις υπολογίζει κατάφεραν να αποκτήσουν φωνή. Η Amini πέθανε αλλά δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το πρόσωπό της είναι πιθανό να συνδεθεί με μερικές από τις πιο κοσμοϊστορικές αλλαγές στην ιστορία του ιρανικού έθνους, αυτή της αναβάθμισης της θέσης της γυναίκας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News