O Keith Jarrett, ένας απ’ τους πιο ταλαντούχους πιανίστες όλων των εποχών, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μέλλον χωρίς πιάνο. Μάλλον δεν θα ξαναπαίξει ποτέ ξανά πιάνο ζωντανά μπροστά σε κοινό, καθώς παρέλυσε όλη η αριστερή του πλευρά.

Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε ο συνθέτης της τζαζ και της κλασικής μουσικής είχε ακυρώσει όλες τις συναυλίες του ξαφνικά. Τώρα, ο 75χρονος αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας του, το οποίο οδήγησε στην παράλυση ολόκληρης της αριστερής του πλευράς. Μετά τα δύο εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη το 2018, σήμερα δεν έχει επανέλθει πλήρως, ενώ δεν εμφανίζεται να είναι αισιόδοξος για το μέλλον.

Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος στους New York Times, «αυτή τη στιγμή δεν νιώθω πιανίστας», ενώ είπε πως τα προβλήματά του τον κυνηγούν ακόμα και στα όνειρά του.

O Keith Jarrett έπαιξε ζωντανα μπροστά σε κοινό τελευταία φορά το 2017 στο Carnegie Hall. Είχε ξεκινήσει τη συναυλία με έναν μονόλογο για τον Trump, ενώ διέκοπτε συχνά τη μουσική για να σχολιάσει. Στο τέλος της συναυλίας, είχε ευχαριστήσει το κοινό με δάκρυα στα μάτια για την παρουσία του.

Από τότε, όλες οι συναυλίες του ακυρώθηκαν, ενώ η δισκογραφική του εταιρεία είχε κάνει απλώς λόγο για κάποια ζητήματα υγείας. Τα δύο επόμενα χρόνια δεν είχε γίνει καμία επίσημη τοποθέτηση, και μόλις τώρα ο ίδιος ο πιανίστας αποφάσισε να μιλήσει για την κατάσταση της υγείας του.

Μιλώντας στους NYT, ο Keith Jarrett αναφέρθηκε στο πρώτο εγκεφαλικό που υπέστη τον Φεβρουάριο του 2018 και εκείνο που ήρθε τον Μάιο.

Είχα παραλύσει. Η αριστερή μου πλευρά είναι ακόμα μερικώς παραλυμένη. Μπορώ να περπατώ με μπαστούνι, αλλά μου πήρε καιρό για αυτό, έναν χρόνο ή και παραπάνω. Δεν βγαίνω καθόλου από το σπίτι, η αλήθεια είναι. Σίγουρα με αιφνιδίασε

Έμεινε στο νοσοκομείο από τον Ιούλιο του 2018 έως τον περασμένο Μάιο και πήγαινε σποραδικά στο δωμάτιο με το πιάνο, παίζοντας μόνο με το δεξί χέρι. «Προσπαθούσα να προσποιηθώ πως ήμουν ο Μπαχ με ένα χέρι. Αλλά αυτό ήταν απλώς παιχνίδι».

Όμως, όταν προσπάθησε να παίξει κάποιες γνωστές μελωδίες, ανακάλυψε ότι τις είχε ξεχάσει.

Δεν ξέρω ποιο υποτίθεται πως πρέπει να είναι το μέλλον μου. Δεν νιώθω πιανίστας τώρα. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω. Όταν ακούω πιάνο για δύο χέρια, είναι πολύ στενάχωρο με έναν απτό τρόπο. Ακόμα κι αν ακούω Σούμπερτ ή κάτι απαλό, είναι αρκετό. Επειδή ξέρω ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω. Και δεν αναμένεται να αναρρώσω σε αυτό το επίπεδο. Το περισσότερο που περιμένουν από το αριστερό μου χέρι είναι να μπορώ να κρατήσω την κούπα μου. Οπότε δεν χρειάζεται να πυροβολήσετε τον πιανίστα. Έχω ήδη πυροβοληθεί

O Keith Jarrett ξεκίνησε την καριέρα του με τον Αμερικανό τζαζ ντράμερ Art Blakey, ενώ συνέχισε δίπλα στους κορυφαίους Charles Lloyd και Miles Davis. Από τις αρχές του 1970 αναγνωρίστηκε ως leader μουσικών συνόλων, αλλά και ως κορρυφαίος σόλο μουσικός στην τζαζ, την fusion τζαζ και την κλασική μουσική.

Το 2003 έλαβε το Polar Music Prize και έγινε ο πρώτος που έλαβε βραβεία σύγχρονης αλλά και κλασικής μουσικής. Το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1975 με τίτλο “The Köln Concert” έγινε ο δίσκος πιάνου με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία.   

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News