Κι επίσημα είναι ο Κάρολος νέος Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η διαδοχή του θρόνου ανακοινώθηκε επίσημα απ’ το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο Κάρολος στο εξής θα αναφέρεται ως King Charles III. Ο Κάρολος ήταν ο μακροβιότερος Πρίγκιπας της Ουαλίας, έχοντας τον τίτλο από τον Ιούλιο του 1958 μέχρι το θάνατο τη μητέρας του, Ελισάβετ Β΄, στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της βασιλείας του νέου βασιλιά. Θα μπορούσε να είχε επιλέξει ένα από οποιοδήποτε από τα τέσσερα ονόματά του -Charles Philip Arthur George.

Δεν είναι ο μόνος, όμως, που αλλάζει ο τίτλος του.

Αν και είναι διάδοχος του θρόνου, ο Πρίγκιπας William δεν θα γίνει αυτόματα Πρίγκιπας της Ουαλίας. Ωστόσο, κληρονομεί αμέσως τον άλλο τίτλο του πατέρα του, Δούκα της Κορνουάλης. Η σύζυγός του Kate θα είναι γνωστή ως η Δούκισσα της Κορνουάλης.

Θα υπάρξει επίσης ένας νέος τίτλος για τη σύζυγο του Καρόλου, της οποίας ο πλήρης τίτλος θα είναι Queen Consort.

Γιατί η Καμίλα ονομάζεται Queen Consort;

Ο νέος Βασιλιάς θα δώσει τον όρκο της στέψης μπροστά σε πλήθος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περίτεχνης τελετής, θα λάβει τη σφαίρα και το σκήπτρο ως σύμβολα του νέου του ρόλου και ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury θα τοποθετήσει το χρυσό στέμμα στο κεφάλι του.

Ο νέος Βασιλιάς έκανε την εξής ανακοίνωση:

«Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή μέγιστης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης Sovereign και μιας πολυαγαπημένης Μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία, και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή την οποία η Βασίλισσα απολάμβανε».

Σημειώνεται πως ο εθνικός ύμνος της χώρας θα πρέπει να αλλάξει ώστε να μην λέει «Ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα», αλλά «τον Βασιλιά».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News