Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, από το Λονδίνο μέχρι το Μπέλφαστ, τιμήθηκε η μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ ο Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, έφτασαν στο Λονδίνο, προκειμένου ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας να ετοιμάσει το διάγγελμα του προς το Έθνος, το οποίο θα απευθύνει τις βραδινές ώρες. Επιπλέον, ανάμεσα στις αρμοδιότητες που έχει να φέρει εις πέρας είναι και η συνάντηση με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας σήμερα το απόγευμα 8/9, καθώς και η σύσκεψη με τον Λόρδο του Νόρφολκ για να συζητήσουν τελετουργικό που θα ακολουθηθεί στην κηδεία της Ελισάβετ Β. Πότε πρόκειται να ανακηρυχθεί και επίσημα βασιλιάς και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του από εδώ και πέρα;

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας «κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους».

Επιπλέον, ο συμβολικός χαιρετισμός με 96 κανονιοβολισμούς που σηματοδοτεί κάθε χρόνο της ζωής της, ακούστηκε στη 13:00 μετά το μεσημέρι, ενώ το βράδυ πρόκειται να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε με την σύζυγό του, Καμίλα, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου τα πλήθη υποδέχθηκαν το ζευγάρι με χαμόγελα και ενθουσιασμό.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αμέσως κατευθύνθηκε προς το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα, ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη και την παρουσία τους.

Κάντο όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ! 9 συνήθειες, τρόποι σκέψης και ρουτίνες που συντέλεσαν στο να είναι η πιο μακροβιότερη μονάρχης της ιστορίας

Να σημειωθεί ότι πολλοί φώναζαν «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά!» και εξέφραζαν τα βαθιά συλλυπητήριά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8μ.μ ώρα Ελλάδας, ο Κάρολος θα κάνει το πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα ως Βασιλιάς.

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του βασιλιά Κάρολου;

Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο 10/9, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ως βασιλιάς θα είναι ο αρχηγός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, οι εξουσίες του είναι συμβολικές και τελετουργικές και παραμένει πολιτικά ουδέτερος.

Θα λαμβάνει καθημερινά αποστολές από την κυβέρνηση σε ένα κόκκινο δερμάτινο κουτί, όπως ενημερώσεις πριν από σημαντικές συναντήσεις ή έγγραφα που χρειάζονται την υπογραφή του και η πρωθυπουργός θα βρίσκεται μαζί του κάθε Τετάρτη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, προκειμένου τον κρατά ενήμερο για τα κυβερνητικά θέματα.

Αυτές οι συναντήσεις θα είναι εντελώς ιδιωτικές και δε θα υπάρχει επίσημη καταγραφή των όσων λέγονται.

Ο Βασιλιάς θα έχει επίσης μια σειρά από κοινοβουλευτικά καθήκοντα:

  • Διορισμός κυβέρνησης – ο αρχηγός του κόμματος που κερδίζει τις γενικές εκλογές καλείται συνήθως στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Βασιλιάς θα μπορεί να διαλύσει αν το επιθυμεί μια κυβέρνηση πριν από γενικές εκλογές.
  • Κρατικό άνοιγμα και ομιλία του Βασιλιά – ο Βασιλιάς θα ξεκινήσει το κοινοβουλευτικό έτος με την τελετή έναρξης της Πολιτείας. Θα εκθέσει τα σχέδια της κυβέρνησης, σε ομιλία που θα εκφωνήσει από τον θρόνο στη Βουλή των Λόρδων.
  • Βασιλική συγκατάθεση – όταν ένα νομοσχέδιο περνά από το Κοινοβούλιο, πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τον Βασιλιά για να γίνει νόμος. Η τελευταία φορά που απορρίφθηκε η Βασιλική Συναίνεση ήταν το 1708.

Επιπλέον, ο Βασιλιάς οφείλει να φιλοξενεί επισκεπτόμενους αρχηγούς κρατών και να συναντά πρεσβευτές και ύπατους επιτρόπους που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο νέος Βασιλιάς είναι επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, μιας ένωσης 56 ανεξάρτητων χωρών και 2,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Για 14 από αυτές τις χώρες, γνωστές ως βασίλεια της Κοινοπολιτείας, είναι επίσης αρχηγός κράτους.

Η εικόνα του Βασιλιά Καρόλου Γ’ θα αντικαταστήσει αυτή της μητέρας του στα νέα γραμματόσημα και στα τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ η διατύπωση στα νέα βρετανικά διαβατήρια θα ενημερωθεί για να αναγράφει την φράση «Αυτού Μεγαλειότητα».

Επιπλέον, ο εθνικός ύμνος θα μετατραπεί σε «God Save the King».

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Τι θα συμβεί με τον πρίγκιπα Harry και την Meghan Markle;

Βασιλιάς Κάρολος
picryl.com

Τι συμβαίνει σε μια στέψη;

Η στέψη είναι η τελετή κατά την οποία στέφεται επίσημα ο μονάρχης. Γίνεται μετά από περίοδο πένθους για τον προηγούμενο κυρίαρχο.

Η Ελισάβετ Β’ έγινε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου 1952 με το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, αλλά στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα γίνει η στέψη του Κάρολου.

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση και την παρακολούθησαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα.

Τα τελευταία 900 χρόνια η στέψη τελούνταν στο Αβαείο του Westminster – ο Γουίλιαμ ο Πορθητής ήταν ο πρώτος μονάρχης που στέφθηκε εκεί και ο Κάρολος θα είναι ο 40ός.

Ο μονάρχης χρίζεται με «ιερό λάδι» και λαμβάνει τη σφαίρα και το σκήπτρο, σύμβολα της βασιλείας. Στην κορύφωση της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος θα τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Κάρολου – ένα συμπαγές χρυσό στέμμα, που χρονολογείται από το 1661.

Αυτό είναι το βασικό κομμάτι του Crown Jewels στον Πύργο του Λονδίνου και φοριέται μόνο από τον μονάρχη τη στιγμή της στέψης.

Σε αντίθεση με τους βασιλικούς γάμους, η στέψη είναι μια κρατική περίσταση – η κυβέρνηση πληρώνει γι’ αυτό και τελικά αποφασίζει τη λίστα των καλεσμένων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News