Η παραπομπή του Trump είναι πιο ρεαλιστική από ποτέ, ύστερα απ’ την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο πριν μερικές ημέρες, με στόχο να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος από το Κογκρέσο.

Ήταν 6 Ιανουαρίου όταν οι οπαδοί του Donald Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την ώρα που επρόκειτο να επικυρωθεί η νίκη του Joe Biden στις αμερικανικές εκλογές με τον ίδιο τον Trump να κατηγορείται για υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης, λόγω των αιματηρών αυτών επεισοδίων.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μείνει στην ιστορία, αφού είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που παραπέμπεται για δεύτερη φορά σε δίκη στη Γερουσία για την καθαίρεσή του. 232 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του και 197 κατά, ενώ πλέον η Γερουσία θα πάρει την απόφαση για το αν είναι ένοχος και πρέπει να καθαιρεθεί.

Σε αυτή τη θέση δεν έχει βρεθεί κανένας άλλος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και η συγκεκριμένη περίπτωση διαφέρει, αφού ούτως ή άλλως ο Ρεπουμπλικάνος αποχωρεί από την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, όταν και θα ορκιστεί ο Joe Biden. Ωστόσο, η παραπομπή του Trump και η πιθανή καθαίρεσή του θα έχει μεγάλη σημασία τόσο συμβολικά, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, όσο και για το πολιτικό μέλλον του ίδιου.

Να θυμίσουμε πως η πρώτη φορά που ο Donald Trump παραπέμφθηκε στο κατηγορητήριο ήταν όταν κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, λόγω των πιέσεών του προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κάνει έρευνα για τον Joe Biden και τον γιο του. Ωστόσο, τότε είχε αποδειχθεί η αθώωσή του.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμπολίτες του να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός», ενώ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην παραπομπή του.

Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας. Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας. Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας. Αν το κάνατε αυτό δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, του επιτίθεστε, επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό. Τώρα, ζητώ από όλους όσοι πίστεψαν ποτέ στο πρόγραμμά μας να σκεφτούν τρόπους να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προωθήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας.

Τι σημαίνει στην πράξη η παραπομπή του Trump και πόσο σημαντική είναι;

Πρακτικά η διαδικασία παραπομπής δεν έχει τελειώσει με το επόμενο βήμα να είναι και το πιο σημαντικό, αφού θα διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία, την ανώτερη αίθουσα, για να αποφασίσει την ενοχή ή την αθωότητά του. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο η δίκη να ολοκληρωθεί αφού ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στις 20 Ιανουαρίου. Τι αξία έχει τότε η παραπομπή του Donald Trump;

Η διαδικασία της παραπομπής γίνεται όχι μόνο για την απομάκρυνση υπαλλήλων από το αξίωμα, αλλά και για τον αποκλεισμό τους από μελλοντικό αξίωμα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να δικαστεί ο Trump ακόμα κι αν έχει αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News