Σε σχεδόν όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ διενεργήθηκαν δημοψηφίσματα για την άμβλωση. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να προστατεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στο να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους, με την νίκη των υποστηρικτών να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Άλλωστε, η χώρα το τελευταίο διάστημα, μετά και την ανατροπή του νόμου Roe v. Wade, βρίσκεται σε ένα καζάνι που βράζει.

«Οι ψηφοφόροι απορρίπτουν την ανατροπή του Roe από το Ανώτατο Δικαστήριο και απευθύνουν μια σαφή έκκληση ότι θέλουν τα δικαιώματά τους συνταγματικά προστατευμένα», δήλωσε η Nancy Northup, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Center for Reproductive Rights.

Κεντάκι, Μίσιγκαν, Βερμόντ, Καλιφόρνια και Μοντάνα όλοι ψήφισαν υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των αμβλώσεων.

Οι πολιτείες που κατατάχθηκαν με τα δημοψηφίσματα για την άμβλωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

δημοψήφισμα για την άμβλωση
pexels

#WeGoDownTogether: Οι χρήστες του TikTok προσφέρουν διαμονή στις γυναίκες που πρέπει να ταξιδέψουν για να κάνουν άμβλωση

Κεντάκι

Στο Κεντάκι, οι ψηφοφόροι απέρριψαν ένα μέτρο που θα απέκλειε τα δικαιώματα των αμβλώσεων από το σύνταγμα της πολιτείας.

Το ψηφοδέλτιο έγραφε: «Τίποτα σε αυτό το Σύνταγμα δεν θα ερμηνεύεται ότι διασφαλίζει ή προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση ή απαιτεί τη χρηματοδότηση των αμβλώσεων».

Περίπου το 53% των ψηφοφόρων αντιτάχθηκαν σε αυτό το μέτρο, ενώ ένα 48% ψήφισε υπέρ.

Αν και το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει άμεσα την πρόσβαση στις αμβλώσεις στην πολιτεία, σηματοδοτεί ποια είναι η θέση των περισσότερων ψηφοφόρων για το ζήτημα αφού το νομοθετικό σώμα υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ενέκρινε την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης, χωρίς εξαιρέσεις, όπως περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας . Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας εξετάζει επί του παρόντος μια νομική αμφισβήτηση αυτής της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Μίσιγκαν

Το Μίσιγκαν ήταν μία από τις τρεις πολιτείες -μαζί με το Βερμόντ και την Καλιφόρνια- που ψήφισαν υπέρ της προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση, κατοχυρώνοντάς το στο σύνταγμα της πολιτείας.

Περίπου το 56% των ψηφοφόρων του Μίσιγκαν υποστήριξε ένα μέτρο που θα καθιερώσει ένα «νέο ατομικό δικαίωμα στην αναπαραγωγική ελευθερία», συμπεριλαμβανομένου του «δικαιώματος λήψης όλων των αποφάσεων σχετικά με την εγκυμοσύνη και την άμβλωση». Περίπου το 44% των ψηφοφόρων αντιτάχθηκε στο μέτρο.

Βερμόντ

Το Βερμόντ θα τροποποιήσει επίσης το σύνταγμα της πολιτείας του για να συμπεριλάβει «το ατομικό δικαίωμα στην προσωπική αναπαραγωγική αυτονομία», αφού πάνω από το 75% των ψηφοφόρων υποστήριξε το μέτρο.

Το μέτρο είχε ευρεία υποστήριξη στην πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Phil Scott.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες στην πολιτεία μας έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγεία, το σώμα και το μέλλον τους», δήλωσε ο Scott τον Ιούλιο, ανακοινώνοντας ότι η πρόταση θα εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο.

Καλιφόρνια

Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια υποστήριξαν ένα μέτρο που θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο Σύνταγμα της πολιτείας, με το 65% να ψηφίζει υπέρ και το 35% κατά.

Η τροπολογία λέει ότι «το κράτος δεν πρέπει να αρνείται ή να παρεμβαίνει στην αναπαραγωγική ελευθερία ενός ατόμου», συμπεριλαμβανομένου του «θεμελιώδους δικαιώματός του να επιλέγει αν θα κάνει άμβλωση και του θεμελιώδους δικαιώματος του να επιλέγει ή να αρνείται τα αντισυλληπτικά». Το μέτρο τέθηκε στο ψηφοδέλτιο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, η οποία επέστρεψε τα δικαιώματα των αμβλώσεων στις πολιτείες.

Μοντάνα

Οι ψηφοφόροι στη Μοντάνα απέρριψαν την πρόταση νόμου που θα επέβαλλε ποινικές κυρώσεις σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που δεν ενεργούν για να διατηρήσουν τη ζωή των βρεφών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκτρωσης.

Σύμφωνα με την πρόταση που είχε τεθεί ένα έμβρυο θα μπορούσε να θεωρείται νομικό πρόσωπο «ανεξαρτήτως του σταδίου ανάπτυξής του» και κατά συνέπεια θα έπρεπε να λαμβάνει ιατρική βοήθεια για να σωθεί, ακόμη και έπειτα από «μια απόπειρα άμβλωσης».

Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία των Αμερικάνων έδειξαν ότι τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στο σώμα τους, παρότι οι διαφορές ήταν δυστυχώς οριακές.

Μερικά πράγματα που οι γιατροί θέλουν να ξέρουν οι γυναίκες για την άμβλωση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News