Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, με τα έμφυλα εγκλήματα όπως σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμούς και ενδοοικογενειακή βία να πληθαίνουν. Η βία δεν έχει ηλικία και βιώνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, ενώ η σιωπή και η υπομονή είναι οι συνήθεις τρόποι διαχείρισης της παραβίασης και της κακοποίησης. Ο δήμος Αθηναίων λοιπόν, σε συνεργασία με το Art Hub Athens, αποφάσισαν να συνεργαστούν για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας. Στον πεζόδρομο της Βασιλίσσης Όλγας, διοργανώνεται υπαίθρια ομαδική εικαστική έκθεση κατά της ενδοοικογενειακής βίας, έως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

Διάσημες Ελληνίδες στέλνουν μέσα απ’ το iPop.gr το δικό τους μήνυμα για τη βία κατά των γυναικών

#NotAlone Open Air: Έκθεση κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου, η έκθεση αποτελεί μέρος της φετινής ετήσιας καμπάνιας #NotAlone – Εκστρατεία κοινωνικού αντίκτυπου ενάντια σε κάθε μορφή Κακοποίησης του ART HUB Athens και «φιλοδοξεί να στείλει ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας».

«Κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα έμφυλης βίας είναι δικός μας άνθρωπος. Είναι η γυναίκα μας, η κόρη μας, η μητέρα μας. Στηρίζουμε τις γυναίκες – θύματα να βρουν τη δύναμη να ξεφύγουν και μέσα από την τέχνη ευαισθητοποιούμε όλους εμάς ώστε να καταδικάζουμε απερίφραστα τα περιστατικά βίας, αλλά και να τα καταγγέλουμε. Γιατί και η αδιαφορία σκοτώνει», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Κάποια τραύματα δεν επουλώνονται ποτέ»: Οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά

Oι διοργανωτές ξεκίνησαν την έκθεση αυτή, έχοντας στο μυαλό τους πως «η κρίση αξιών που διέπει την ελληνική κοινωνία, η ελλιπής παιδεία καθώς και η αποσιώπηση της βίας εν γένει, αποτελούν κύριους παράγοντες της έξαρσης των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια. Η λίστα των θυμάτων αυξάνει συνεχώς, ενώ οι επιζούσες συνεχίζουν να βιώνουν συντριπτικά και σε καθημερινή βάση, το ψυχολογικό και σωματικό τραύμα, το οποίο προκλήθηκε από θύτες που θεώρησαν -και θεωρούν- ότι κατέχουν τον συνάθρωπό τους, ως υλική μορφή. Οφείλουμε όλοι μαζί, να αποτινάξουμε το πέπλο της σιωπής και να συνδράμουμε με κάθε μέσο στην καταστολή και πρόληψη της βίας, η οποία είναι σωματική, λεκτική και ψυχολογική».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι δημιουργοί:

 Έλενα Καρανικολού (Missy Merida), Αγγελιάνα Κορωνιού (Foxy Lady), Ελευθερία Μακρόγλου Πανουσάκη (Eleftheria Mak Pan), Μαρία Μυλωνά (Rima Lyma), Γιάννης Τζομάκας, Νίκη Τριανταφυλλοπούλου (Nikia Manikia), Νίκος Τσίτσος.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.

Ενδοοικογενειακή βία: Τα στοιχεία του 2021 προκαλούν έντονη ανησυχία

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News