Οι αρχές των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν δήλωσαν ότι στις γυναίκες που επιθυμούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε αλλού εκτός από μικρές αποστάσεις δεν θα πρέπει να προσφέρεται μεταφορά εκτός εάν συνοδεύονται από στενό άνδρα συγγενή. Η οδηγία, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Προαγωγής της Αρετής και Πρόληψης της Ανέχειας, καλούσε επίσης όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων να προσφέρουν βόλτες μόνο σε όσες γυναίκες φορούν ισλαμικά χιτζάμπ.

Το νέο διάταγμα των Ταλιμπάν δίνει το δικαίωμα στις γυναίκες να συναινούν στους γάμους

Νέος νόμος των Ταλιμπάν: Απαγορεύουν στις γυναίκες να ταξιδεύουν χωρίς ανδρική συνοδεία

«Οι γυναίκες δεν μπορούν να ταξιδεύουν για περισσότερα από 72 χιλιόμετρα αν δεν συνοδεύονται από στενό μέλος της οικογένειας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Sadeq Akif Muhajir, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να είναι άνδρας στενός συγγενής.

Η οδηγία, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρχεται εβδομάδες αφότου το υπουργείο ζήτησε από τα τηλεοπτικά κανάλια του Αφγανιστάν να σταματήσουν να προβάλλουν δράματα και σαπουνόπερες με γυναίκες ηθοποιούς. Το υπουργείο είχε επίσης καλέσει τις γυναίκες δημοσιογράφους να φορούν χιτζάμπ κατά την παρουσίαση. Ο Muhajir είπε ότι το χιτζάμπ θα απαιτείται και από τις γυναίκες που αναζητούν μεταφορά. Η οδηγία του υπουργείου ζητούσε επίσης από τους πολίτες να σταματήσουν να παίζουν μουσική στα οχήματά τους.

Η ερμηνεία των Ταλιμπάν για το χιτζάμπ — η οποία μπορεί να κυμαίνεται από κάλυμμα μαλλιών έως πέπλο προσώπου ή κάλυψη ολόκληρου του σώματος — είναι ασαφής και η πλειοψηφία των Αφγανών γυναικών φορά ήδη μαντίλα. Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει διάφορους περιορισμούς σε γυναίκες και κορίτσια, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκαν έναν πιο ήπιο κανόνα σε σύγκριση με την πρώτη θητεία τους στην εξουσία τη δεκαετία του 1990.

Σε αρκετές επαρχίες, οι τοπικές αρχές των Ταλιμπάν πείστηκαν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, αλλά πολλά κορίτσια εξακολουθούν να παραμένουν αποκομμένα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στις αρχές αυτού του μήνα, η ισλαμιστική ομάδα εξέδωσε ένα διάταγμα στο όνομα του ανώτατου ηγέτη της με το οποίο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επιβάλει τα δικαιώματα των γυναικών. Το διάταγμα δεν ανέφερε την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η μάχη των Ταλιμπάν για να κερδίσουν διεθνή αναγνώριση και να επιστρέψουν τη βοήθεια σε μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο θα τους οδηγήσει στο να κάνουν παραχωρήσεις στις γυναίκες. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών έχει επανειλημμένα αναφερθεί από βασικούς παγκόσμιους χορηγούς ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της βοήθειας.

Τα δικαιώματα των γυναικών περιορίστηκαν σοβαρά κατά την προηγούμενη θητεία των Ταλιμπάν στην εξουσία. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να φορέσουν την μπούρκα που κάλυπτε τα πάντα, τους επέτρεψαν να φύγουν από το σπίτι μόνο με έναν άνδρα συνοδό και τους απαγόρευσαν από την εργασία και την εκπαίδευση.

Αφγανιστάν: Η λεπτή γραμμή ζωής και θανάτου. Ενώ οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί επιστρέφουν, οι αθλήτριες του βόλεϊ προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News