Σάλος έχει προκληθεί με την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.

Τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την ψήφιση νόμου για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, έναν νόμο που οι πολίτες δεν ήθελαν να γίνει αποδεκτός. Έτσι, ξέσπασε στη χώρα μια σειρά από διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μην παρθεί ακόμα μια οριστική απόφαση. Ωστόσο, η ώρα αυτή δεν άργησε να έρθει.

Πριν λίγους μήνες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι οι αμβλώσεις εξαιτίας γενετικών ανωμαλιών είναι αντισυνταγματικές. Με αυτό τον τρόπο απέρριψε την πιο συνηθισμένη από τις ελάχιστες νόμιμες αιτίες για τερματισμό της εγκυμοσύνης, εγκρίνοντας τον νόμο. Την περασμένη Τετάρτη, όμως, το ζήτημα αυτό ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, αφού ο νόμος δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η ισχύ του βρίσκεται προ των πυλών.

Το νέο διάταγμα απαγορεύει τις αμβλώσεις και γενικά οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της κύησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ή εφόσον κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του.

Το βράδυ της Πέμπτης, 28 Ιανουαρίου, και για μία ακόμα νύχτα, χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν στη Βαρσοβία και σε αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας, γεμίζοντας τους δρόμους εν μέσω πανδημίας.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Αρκετά» ή «Αυτό σημαίνει πόλεμο» και φορούσαν μάσκες ζωγραφισμένες με κόκκινη μπογιά, σύμβολο των ακτιβιστών υπέρ της άμβλωσης. Κάποιοι έριξαν κόκκινη μπογιά μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Αστυνομία συνέλαβε πολλούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο ότι η άμβλωση σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου «αντίκειται» στο Σύνταγμα της Πολωνίας.

Η Πολωνία είχε ήδη ορισμένους από τους αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και πριν από την έγκριση αυτού του νόμου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα, αν και φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι γίνονται πολύ περισσότερες στο εξωτερικό ή παράνομα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News