Υπήρξε μια «τριπλάσια» αύξηση στη διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, σύμφωνα με το Internet Watch Foundation, γεγονός που γεννά παγκόσμια ανησυχία, καθώς και προβληματισμούς για τη δημιουργία μέτρων προστασίας και την εξάλειψη του φαινομένου αυτού, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η ομάδα διαδικτυακής ασφάλειας ζητά περισσότερη υποστήριξη από τους γονείς για να εντοπίσουν σημάδια κινδύνου αφού ερεύνησε 361.000 αναφορές ύποπτου εγκληματικού υλικού το 2021 – ο υψηλότερος αριθμός από τότε που η ομάδα άρχισε να παρακολουθεί την διαδικτυακή κακοποίηση, πριν από 15 χρόνια.

«Ποτέ δεν φταις εσύ»: Τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Η κατακόρυφη αύξηση το 2021 και οι τρόποι αντιμετώπισης

Η IWF, η οποία βρίσκει και βοηθά στην αφαίρεση περιεχομένου κατάχρησης από το Διαδίκτυο, είπε ότι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά παιδιά σχολικής ηλικίας, περνούσαν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο το 2021 και ως αποτέλεσμα μπορεί να ήταν πιο ευάλωτοι στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Στην έρευνά της, η ομάδα είπε ότι έχει δει μια «τριπλάσια» αύξηση στις εικόνες που δημιουργούνται από τον εαυτό τους που δείχνουν παιδιά 7 έως 10 ετών καθώς στοχοποιούνται όλο και περισσότερο από θηρευτές του Διαδικτύου «σε βιομηχανική κλίμακα».

Πρόσθεσε ότι το υλικό δημιουργείται συχνά χρησιμοποιώντας κάμερες στο παιδικό υπνοδωμάτιο και στη συνέχεια μοιράζεται στο διαδίκτυο.

Αυξήθηκαν οι σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας

Σύμφωνα με τη Susie Hargreaves, διευθύνουσα σύμβουλο της IWF, είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να λαμβάνουν περισσότερη υποστήριξη για να μπορούν να εντοπίζουν και να κατανοούν καλύτερα τους κινδύνους στο διαδίκτυο, προστατεύοντας τελικά τα παιδιά τους.

«Τα παιδιά στοχοποιούνται, προσεγγίζονται και κακοποιούνται από εγκληματίες σε βιομηχανική κλίμακα», είπε.

«Τόσο συχνά, αυτή η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει σε παιδικά υπνοδωμάτια σε οικογενειακά σπίτια, με τους γονείς να αγνοούν εντελώς τι γίνεται στα παιδιά τους από αγνώστους στο διαδίκτυο. Οι συσκευές μπορούν να είναι μια ανοιχτή πόρτα στο σπίτι σας και τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο να παρασυρθούν σε αυτές τις παγίδες.»

Η κυρία Hargreaves πρόσθεσε ότι «μία καλή συζήτηση» μεταξύ ενός παιδιού και των γονιών του μπορεί να «κάνει όλη τη διαφορά» στο να σταματήσει κάτι τέτοιο.

Χυδαία λόγια, εκβιασμοί και απειλές: Σοκάρει η έρευνα για τους κινδύνους που κρύβει το Ίντερνετ για τα παιδιά

«Οι γονείς πρέπει να δέχονται υποστήριξη και ενημέρωση στο να γνωρίζουν πώς να συζητούν το θέμα με τα παιδιά τους και να τους δίνουν την αυτοπεποίθηση ώστε να επικαλούνται βοήθεια όταν δεχτούν ανάρμοστη συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News