Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχώρησε σε εξειδίκευση των νέων μέτρων το πρωί της Παρασκευής, 19/11, μετά τις ανακοινώσεις των νέων περιορισμών των ανεμβολίαστων από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι θα ισχύει, τελικά, για όλους τους πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον εμβολιασμό τους από το πρωί της Δευτέρας, 22/11;

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα (22/11), περιλαμβάνουν αποκλεισμό των ανεμβολίαστων πολιτών από τις κλειστές αίθουσες, είσοδο στις εκκλησίες με αρνητικό τεστ και ημερομηνία λήξης επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τους άνω των 60.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες:

Όπως ανακοίνωσε, στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με τα καταστήματα να είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00. 

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και όλους τους πολίτες που ισχύουν από Δευτέρα, 22/11, είναι τα εξής:

  • Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  • Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.
  • Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Τα τρία στάδια πρόσβασης των πολιτών στους χώρους είναι τα εξής:

  • Χώροι ανοιχτοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ, όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους μόνο με τη χρήση μάσκας
  • Χώροι μόνο για εμβολιασμένους ή και για ανεμβολίαστους αλλά με εργαστηριακό έλεγχο: Λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, ανοιχτοί χώροι εστίασης, εκκλησίες κ.α.
  • Χώροι διασκέδασης (κλειστοί χώροι): Η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους – Πρόσβαση μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού
  • Για τους ανηλίκους, η είσοδος στους κλειστούς χώρους γίνεται με self test
  • Για την τρίτη δόση, από 13/12 οι άνω των 60 θα ανανεώνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο με την τρίτη δόση.

Δες εδώ τη Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News