Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA πραγματοποίησε το κοντινότερο πέρασμα από τον δορυφόρο Ευρώπη του Δία και κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες γεμάτες λεπτομέρεια για την επιφάνεια της. Οι φωτογραφίες αυτές είναι οι καλύτερες και οι πιο κοντινές που έχουν τραβηχτεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και θεωρούνται πολύ σημαντικές για την επιστήμη.

Η NASA γράφει ιστορία! Παρήγαγε οξυγόνο στον Άρη, αρκετό για 100 λεπτά αναπνοής

Το πέρασμα του Juno

Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξε το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, καθώς βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το φεγγάρι Ευρώπη του Δία, έφτασε στη Γη. Αφού αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για την επιφάνεια και τα χαρακτηριστικά του δορυφόρου, οι εικόνες τραβήχτηκαν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου σε απόσταση 352 χιλιομέτρων.

Αυτό είναι μόνο το τρίτο πέρασμα στην ιστορία κάτω από 500 χιλιόμετρα. Το προηγούμενο κοντινότερο πέρασμα είχε πραγματοποιηθεί από το Galileo, στις 3 Ιανουαρίου του 2000, σε απόσταση 351 χιλιομέτρων. Κατά την διάρκεια που το Juno περνούσε από το φεγγάρι, είχε ταχύτητα περίπου 24 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, οπότε είχε ένα χρονικό περιθώριο μόνο δύο ωρών για να συλλέξει δεδομένα και να φωτογραφίσει τον δορυφόρο.

Κατά την διάρκεια της πτήσης, η αποστολή συνέλεξε μερικές εικόνες του φεγγαριού με υψηλότερη ανάλυση και έλαβε πολύτιμα δεδομένα για τη δομή της επιφάνειας πάγου της Ευρώπης, το εσωτερικό, τη σύνθεση της επιφάνειας.

σκάφος Juno
NASA

Η σημασία των εικόνων για τους επιστήμονες

Η Ευρώπη είναι το έκτο μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα, ελαφρώς μικρότερο από το φεγγάρι της Γης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας αλμυρός ωκεανός βρίσκεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, πυροδοτώντας ερωτήματα σχετικά με πιθανές συνθήκες ικανές να υποστηρίξουν τη ζωή κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης.

Με αυτά τα πρόσθετα δεδομένα σχετικά με τη γεωλογία της Ευρώπης, οι παρατηρήσεις από το σκάφος Juno θα ωφελήσουν μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι Jovian, όπως και για την προετοιμασία της Αμερικανικής αποστολής Europa Clipper. Το Europa Clipper πρόκειται να εκτοξευτεί το 2024 και αναμένεται να φτάσει το 2030, θα μελετήσει την ατμόσφαιρα, την επιφάνεια και το εσωτερικό του φεγγαριού, με κύριο επιστημονικό στόχο του να προσδιορίσει εάν υπάρχουν σημεία κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.

Ο ερευνητής του διαστήματος Scott Bolton εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποστολή «είναι πολύ νωρίς στη διαδικασία, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πτήση του Juno στην Ευρώπη ήταν μεγάλη επιτυχία». «Αυτή η πρώτη εικόνα είναι απλώς μια ματιά της αξιοσημείωτης νέας επιστήμης που προέρχεται από ολόκληρη τη σειρά οργάνων και αισθητήρων του Juno που απέκτησαν δεδομένα καθώς περάσαμε πάνω από τον παγωμένο φλοιό του φεγγαριού», συμπλήρωσε ο Scott Bolton.

«Η επιστημονική ομάδα θα συγκρίνει το πλήρες σύνολο των εικόνων που έλαβε το Juno με εικόνες από προηγούμενες αποστολές, ψάχνοντας να δει εάν τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας της Ευρώπης έχουν αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες», δήλωσε η Candy Hansen, πλανητικός επιστήμονας και υπεύθυνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του Juno. «Οι εικόνες από το Juno θα συμπληρώσουν τον τρέχοντα γεωλογικό χάρτη, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα κάλυψη χαμηλής ανάλυσης της περιοχής».

Τέλος, το σκάφος Juno εκτοξεύτηκε το 2011 και από όταν έφτασε στο σύστημα του Δία το 2016 μέχρι σήμερα βρίσκεται εκεί. Το πέρασμα σηματοδοτεί επίσης τη δεύτερη συνάντηση με ένα φεγγάρι του Γαλιλαίου κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης αποστολής του Juno. Η αποστολή εξερεύνησε τον Γανυμήδη τον Ιούνιο του 2021 και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει κοντινές πτήσεις στον δορυφόρο Ιώ, το πιο ηφαιστειακό σώμα στο ηλιακό σύστημα, το 2023 και το 2024.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News