Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το δικαίωμα στην άμβλωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο δικαίωμα Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση». Με 324 ψήφους υπέρ (έναντι 155 κατά και 38 αποχές) οι ευρωβουλευτές που συνεδριάζουν στο Στρασβούργο αποφάσισαν να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να περιλάβει αυτό το δικαίωμα στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

«Μας διδάσκει ένα μάθημα: τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών δεν μπορούν ποτέ να θεωρηθούν δεδομένα και πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε για να τα υπερασπιστούμε», σημείωσε η Σουηδή πολιτικός Ελένε Φρίτζον, αντιπρόεδρος μιας κοινοβουλευτικής συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Μιλώντας για τους φόβους ότι τα κινήματα κατά των αμβλώσεων ενδέχεται να επεκταθούν στην Ευρώπη, ορισμένοι ευρωβουλευτές είπαν ότι ήθελαν να δουν την υιοθέτηση μέτρων προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να προσθέσουν μια πρόταση που θα λέει «Όλοι έχουν δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση» στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Στην πλειοψηφία τους οι χώρες της Ε.Ε. επιτρέπουν την άμβλωση εντός του πρώτου τριμήνου της κύησης. Οι βορειότερες χώρες της Ευρώπης είναι οι πιο φιλελεύθερες.

Η Σουηδία βρίσκεται στο νούμερο 1 στον Άτλα Ευρωπαϊκών Πολιτικών για τις Αμβλώσεις της ΕΕ. Η λίστα αυτή καταρτίστηκε από ομάδες υπέρ της άμβλωσης και στην περίπτωση της Σουηδίας επιτρέπεται η άμβλωση μέχρι τη 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Όμως, σε χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης η κατάσταση δεν είναι ακριβώς η ίδια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News