Αλλάζουν οι μετακινήσεις προς τα νησιά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης. Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει μοριακό ή rapid τεστ για να επιβιβαστούν στο πλοίο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου οι εμβολιασμένοι πολίτες ή οι πολίτες που έχουν νοσήσει θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα προς τα νησιά.

Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος θα πρέπει να προσκομίζει αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, αυτές θα επαναξιολογηθούν το επόμενο διάστημα με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πώς πηγαίνουμε για καφέ και για ποτό; Πώς χωρίζονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι;

Για ανήλικους 12-17 ετών ισχύει οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις στα μέτρα για τις μετακινήσεις προς τα νησιά

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους. 

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς εκδίδεται και τι στοιχεία χρειάζονται; Αναλυτικά η διαδικασία

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News