Πώς γίνεται η πληρωμή της αναρρωτικής άδειας λόγω κορονοϊού; Πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούσαν τις προηγούμενες ημέρες να πληρωθούν την άδεια ενώ νοσούσαν με κορονοϊό, έτσι, λοιπόν, ήρθε η διευκρίνιση εκ μέρους του ΕΦΚΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ποια είναι ακριβώς η διαδικασία για την πληρωμή της αναρρωτικής άδειας.

Δεν αρκεί η προσκόμιση rapid ή PCR test για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, αλλά όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται οπωσδήποτε ιατρική γνωμάτευση.

Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ένας φορέας που διαχειρίζεται τα επιδόματα ασθενείας, που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών. Για να καταβάλει τα χρήματα ο ΕΦΚΑ για έναν εργαζόμενο που κάθεται για πάνω από πέντε μέρες, ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό

Σημειώνεται πως η εντολή της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά στην καταβολή του επιδόματος ασθενείας, ανεξαρτήτως αν τίθεται θέμα πανδημίας.

Ο κ. Τσάπαλος τόνισε, όμως, ότι δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Όσον αφορά το ποσό της καταβολής, σημείωσε ότι όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, στην πληρωμή υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται.

Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος

Από τον ΕΟΔΥ έχει διευκρινιστεί μεταξύ άλλων ότι ο εργαζόμενος που νοσεί από κορονοϊό χρειάζεται να προσκομίσει στην εργασία του: 

  • Βεβαίωση θετικού αποτελέσματος που αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης,
  • Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορεί να απευθυνθεί στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεται.

Οδηγίες απ’ τον ΕΟΔΥ: Τι κάνω όταν βγει θετικό το τεστ ή έρθω σε επαφή με κρούσμα;

Στην περίπτωση που κάποιος έχει έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα και βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα διευκρινίζεται ότι:

  • Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές.
  • Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από την ΓΓΠΠ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News