Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά παρακάτω όσα είπε.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σε έκτακτο μήνυμά του, η Κυβέρνηση προχωρά σήμερα σε μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 πολίτες θα πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ. «Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση. Είναι μία στοιχειώδης ανταπόδοση προς όλη την κοινωνία, καθώς η πραγματική αξία της περιουσίας σε ορισμένες περιοχές, έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύθμιση αυτή υπερκαλύπτει τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι απ’ την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το πλήρες σχέδιό μας για την ακίνητη περιουσία θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών. Πυρήνας του, πάντως, είναι η αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. Έτσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας.

Ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Η κλιμάκωση του φόρου γίνεται δικαιότερη. Και σ’ αυτόν έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που παύει να υφίσταται. «Η συνολική μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες ανέρχεται στα 350.000.000 ετησίως αντί των 70.000.000 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News