Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το σκοτάδι να σκεπάζει την Ουκρανία, καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Σοκάρουν οι φωτογραφίες απ’ την Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο.

Πριν εισβάλουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, νυχτερινές δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν τα λαμπερά φώτα του Κιέβου, του Χάρκοβο, του Ρίβνε και άλλων αστικών περιοχών. Τώρα οι ίδιες εικόνες δείχνουν μια χώρα που έχει σκοτεινιάσει, να αντιστέκεται σε μια βάναυση στρατιωτική επίθεση.

2 ντοκιμαντέρ για να δεις και να καταλάβεις καλύτερα τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία

Η Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο

Το CNN συνέκρινε το μέσο νυχτερινό τοπίο της Ουκρανίας τον Ιανουάριο με εκείνον της 25ης Φεβρουαρίου, τη νύχτα μετά την έναρξη της εισβολής, και διαπίστωσε τη δραματική μείωση των φώτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι έμοιαζε η Ουκρανία από το διάστημα μια νύχτα χωρίς σύννεφα τον Ιανουάριο:

Earth Observation Group, Payne Institute for Public Policy/NOAA JPSS VIIRS

Η νυχτερινή εικόνα από τις 25 Φεβρουαρίου δείχνει ένα έθνος που έχει σκοτεινιάσει:

Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο
Earth Observation Group, Payne Institute for Public Policy/NOAA JPSS VIIRS

Ο λόγος είναι εν μέρει στρατηγικός, για παράδειγμα στο Λβιβ, οι αρχές έσβησαν τα φώτα σε όλη την πόλη ως μέτρο ασφαλείας κατά της εισβολής.

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

Η σύγκριση του νυχτερινού φωτισμού μπορεί επίσης να αποκαλύψει πού συμβαίνει ασυνήθιστη δραστηριότητα στο έδαφος. Δορυφορική εικόνα από τις 28 Φεβρουαρίου δείχνει νέες πηγές φωτός δυτικά και βόρεια του Κιέβου, που πιθανότατα μπορεί να αποδοθούν στη ρωσική στρατιωτική συνοδεία μήκους 40 μιλίων που συγκεντρωνόταν και ετοιμαζόταν να πλησιάσει την πόλη.

Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο
Earth Observation Group, Payne Institute for Public Policy/NOAA JPSS VIIRS

Στη σύγχρονη μάχη, το φως μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη στρατιωτική στρατηγική.

«Νομίζω ότι είναι τρελό να έχουν αναμμένα φώτα οι Ρώσοι», είπε ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός στον έλεγχο των όπλων και καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury. «Η εικόνα είναι αξιοσημείωτη – φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πολύ κακή πειθαρχία όσον αφορά τα φώτα».

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη εξοπλισμού ή έλλειψη εκπαίδευσης τη νύχτα, δηλώνει ο Λιούις.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση που έχει δει ο κόσμος εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σύγχρονη τεχνολογία, όπως οι δορυφορικές εικόνες, θα συνεχίσει να παίζει κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται ο πόλεμος.

Μπορεί ο Πούτιν να τιμωρηθεί από δικαστήριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News