Θλίψη σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 56 ετών. Η ίδια για πάρα πολλά χρόνια πάλευε ενάντια στον καρκίνο, δυστυχώς, όμως δεν κατάφερε να βγει νικήτρια από αυτή τη δύσκολη μάχη.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γυναίκα μαχήτρια στη ζωή, δυναμική, με πολλαπλούς ρόλους, μάνα, σύντροφος, φίλη πολιτικός και όλους τους έβγαζε εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Ήταν αγαπητή και θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μας και στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το 2008 της χτύπησε την πόρτα ο καρκίνος του μαστού και δε σταμάτησε να μάχεται λεπτό. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δοκίμασε την ίδια, τους γονείς της και την οικογένειά της, αλλά την οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει.

Η μάχη και οι δηλώσεις Γεννηματά για τον καρκίνο:

Ο πατέρας της, ο Γεώργιος Γεννηματάς, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1994, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του. Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει σε δηλώσεις της:

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ”καρκίνος”. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια.

Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε δηλώσει.

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», σύμφωνα με τις δηλώσεις Γεννηματά για τον καρκίνο που είχε κάνει πριν από μερικά χρόνια.

Σε εκείνο το σημείο δήλωσε ότι «ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή, που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο».

Η Φώφη Γεννηματά πολλές φορές στο παρελθόν είχε αποκαλύψει την επιθυμία της για μεγάλη οικογένεια και πόσο πολύ δυσκολεύτηκε για να την αντιμετωπίσει, όταν ο καρκίνος χτύπησε και τη «δική της πόρτα».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου» είχε δηλώσει η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στον Alpha.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας της, η Φώφη Γεννηματά αποκάλυπτε το δίδαγμα που αποκόμισε. «Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο», έλεγε τότε.

«Πρέπει να παλεύουμε, να φυλάμε τον εαυτό μας, να τον προσέχουμε, για να είμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα» δήλωνε σε άλλη της συνέντευξη η Φώφη Γεννηματά, προτάσσοντας τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου: «Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και, αν σου συμβεί, να δώσεις τον αγώνα».

Την Τετάρτη η κηδεία της – Θα προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News