Αλλαγές στο νόμο για γενετήσια αξιοπρέπεια προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα δημιουργηθεί και πλατφόρμα για καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη βήμα της Βουλής ότι έρχονται σημαντικές αλλαγές και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ζήτημα των καταγγελιών και των παρενοχλήσεων, τονίζοντας πως στον νέο ποινικό κώδικα θα υπάρξουν «πιο ισχυρές τιμωρίες για να προλάβουμε τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας στο μέλλον». Μάλιστα, θα είναι πιο αυστηρές οι ποινές για αδικήματα γενετήσιας αξιοπρέπειας καθώς και ότι για τα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση με νέα ηλικιακά όρια, ενώ παράλληλα δημιουργείται ειδικό μητρώο για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και το Υπ. Δικαιοσύνης.

Τι είναι οι πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα και τι ορίζει ο νόμος;

Μεταξύ άλλων γνωστοποιήθηκε πως ιδρύεται η πλατφόρμα metoo.gov.gr όπου μπορεί να υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα για καταγγελίες θα ενεργοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και θα συγκεντρώνονται όλες οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει ειδική υπηρεσία chat για την υποβολή καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, η ιστοσελίδα metoogreece.gr θα ενημερώνει για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και θα υπάρχουν σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας για καταγγελίες.

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, θεσπίζεται επίσης η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενώ στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Τέλος, επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. «Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν

  • Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
  • Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.
  • Δημιουργείται η διαδικτυακή πλατφόρμα για καταγγελίες metoo.gov.gr και θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.
  • Θέσπιση εθνικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις σε προσφυγικές δομές.
  • Θέσπιση υποχρεωτικής διαθεσιμότητας ενός ύποπτου για τέτοιες πράξεις μέχρι να διαλευκανθεί υπόθεση.
  • Στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων των γιατρών του ΕΣΥ, των σωμάτων ασφάλειας θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
  • Σε όλα τα σχολεία θα υπάρχει πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News