Μερική έκλειψη ηλίου σημειώθηκε σήμερα, όπου αυτό το σπάνιο και μοναδικό γεγονός έγινε ορατό και στην χώρα μας. Το εντυπωσιακό φαινόμενο ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά.

Οι πληροφορίες για την έκλειψη ηλίου

Μερική έκλειψη ηλίου έγινε σήμερα το μεσημέρι, με το φαινόμενο να γίνεται ορατό σε πολλά σημεία της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο ήταν ορατό στην Κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα και διήρκεσε 2 ώρες και 15 λεπτά. Το φαινόμενο της έκλειψης ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι. Επίσης, το φαινόμενο ήταν ορατό μεταξύ άλλων και στο Βόρειο Ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και φυσικά στην Ευρώπη.

Η έκλειψη ηλίου σήμερα άρχισε στις 12:36 μ.μ όπου η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό άγγιξε το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) συνέβη στις 13:43 και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51. Στη Βόρεια Ελλάδα το φαινόμενο της έκλειψης ξεκίνησε στις 12:30, έφτασε στο πικ του στις 13:38 και ολοκληρώθηκε στις 14:46.

Πότε συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;

Μερική έκλειψη πραγματοποιείται όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου και καλύπτει ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια διότι ελοχεύει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης, αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται να ακολουθήσει μια ολική σεληνιακή έκλειψη η οποία μάλιστα πρόκειται να είναι η τελευταία που θα συμβεί για το 2022. Ωστόσο, μέσα στο 2023 πρόκειται να υπάρξουν συνολικά τέσσερις εκλείψεις. Μια ολική έκλειψη θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου, μια σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη έκλειψη ηλίου που θα γίνει ορατή στην χώρα μας θα είναι το 2027.

Το βίντεο από την παρουσίαση του φαινομένου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News