Μειώθηκαν τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, όμως, ανακοινώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από κάθε άλλη μέρα. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση, ενώ διανύουμε την τρίτη μέρα του lockdown. Την ίδια στιγμή, μια ανακοίνωση από Pfizer και Biontech δίνει ελπίδες για το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Η ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.490 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ καταγράφηκαν άλλοι 41 θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι είναι 239.

Στην Αθήνα εντοπίστηκαν 390 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 412.

Αυτά είναι τα 10 μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους

Ανακοίνωση ελπίδας για το εμβόλιο για τον κορονοϊό από Pfizer και Biontech

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών γεννούν ελπίδες για την παραγωγή του εμβολίου κατά κορονοϊού. Το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι Pfizer και Biontech φαίνεται πως έχει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90%.

Η ανακοίνωση ήρθε τη Δευτέρα απ’ τα δύο εργαστήρια, μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), “επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση” και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η διάρκεια της προστασίας, όμως, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Ο Albert Bourla, CEO της Pfizer, αναφέρεται σε ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς την κυκλοφορία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε έγκριση από τον FDA, βασισμένοι αποκλειστικά στο κριτήριο της αποτελεσματικότητας. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την ασφάλεια, τα οποία συνεχίζουμε να συλλέγουμε. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε έναν διάμεσο διμήνου για τα δεδομένα ασφαλείας, μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ παράγουμε επίσης δεδομένα για να δείξουμε ότι μπορεί να παραχθεί με βάση τα ποιοτικά στάνταρτς. Αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιοτική παραγωγή είναι οι τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να καταθέσουμε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου

«Το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης. Την ίδια στιγμή που θα διατεθεί στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα», είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News