Ένας αστεροειδής που έχει πλάτος μεγαλύτερο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο πρόκειται να πραγματοποιήσει μια από τις πιο κοντινές του συναντήσεις με τη Γη την επόμενη εβδομάδα. Η NASA προβλέπει ότι ο αστεροειδής, που ονομάζεται 7482 (1994 PC1), θα πετάξει στις 18 Ιανουαρίου.

Ο αστεροειδής υπολογίζεται ότι έχει μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο ή περισσότερο από 3.280 πόδια — μέγεθος που είναι περισσότερο από το διπλάσιο από το ύψος του Empire State Building της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι 1.454 πόδια από τη βάση μέχρι την κεραία και εκατοντάδες πόδια περισσότερο από το Burj Khalifa του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το οποίο έχει ύψος 2.716,5 πόδια. 

Πιο πιθανό να σου πέσει αστεροειδής στο κεφάλι παρά να σε φάει καρχαρίας!

Πότε θα περάσει αστεροειδής από τη Γη; Όλες οι πληροφορίες της NASA

Το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA πιστεύει ότι το διαστημικό σώμα θα μπορούσε να φτάσει σε απόσταση 1.231.184 μιλίων από τη Γη. Αυτό θα ήταν το πλησιέστερο που έχει έρθει ο αστεροειδής στη Γη από τις 17 Ιανουαρίου 1933, όταν η NASA προέβλεψε ότι έφτασε σε λιγότερο από 700.000 μίλια από τον πλανήτη. 

Αναμένεται επίσης ότι ο αστεροειδής θα περάσει από τη Γη ξανά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αν και σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση, είπε η NASA. Η επόμενη φορά που αναμένεται να πετάξει από τη Γη σε τόσο κοντινή απόσταση δεν είναι μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2105.

Η διαστημική υπηρεσία παρακολουθεί τον συγκεκριμένο αστεροειδή από τότε που ανακαλύφθηκε, τον Αύγουστο του 1994, και τον έχει ταξινομήσει ως αστεροειδή του Απόλλωνα, που σημαίνει ότι η τροχιά του διασχίζει αυτή της Γης και έχει άξονες που είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι. Είναι επίσης ταξινομημένο ως «δυνητικά επικίνδυνο» λόγω της «δυνατότητάς του να κάνει απειλητικές κοντινές προσεγγίσεις στη Γη», σύμφωνα με τη NASA. 

Υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο γνωστοί αστεροειδείς και δεν είναι ασυνήθιστο για πολλούς να πετούν δίπλα από τη Γη, με τη συντριπτική πλειονότητα να προκαλεί μικρή ανησυχία. Την Τετάρτη και την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας, για παράδειγμα, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αστεροειδείς που πλησιάζουν στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων ένας στο μέγεθος ενός λεωφορείου και τρεις στο μέγεθος ενός σπιτιού, σύμφωνα με τη NASA. 

Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 25.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη με πλάτος τουλάχιστον 500 πόδια που θα μπορούσαν να είναι «καταστροφικοί» εάν πέσουν στη Γη, σύμφωνα με τη Nancy Chabot, επικεφαλής πλανητολόγο στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε, όπως για ένα παγκόσμιο γεγονός εξαφάνισης, αλλά για περιφερειακή καταστροφή στην περιοχή που θα μπορούσε να αφανίσει μια πόλη ή ακόμα και ένα μικρό κράτος», δήλωσε προηγουμένως. «Και επομένως είναι μια πραγματική ανησυχία. Είναι μια πραγματική απειλή.»

Και σε περίπτωση που υπάρξει μια έκτακτη ανάγκη αστεροειδών στο μέλλον που μοιάζει με αυτή του «Don’t Look Up» του Netflix, η NASA εργάζεται ήδη για μια λύση. Τον Νοέμβριο, ο οργανισμός ξεκίνησε έναν ανιχνευτή που θα συντριβεί μετωπικά σε έναν μικρό αστεροειδή το επόμενο φθινόπωρο ως μέρος μιας δοκιμής για να δει εάν είναι δυνατό να ωθήσει έναν μελλοντικό αστεροειδή εκτός πορείας, εάν πρόκειται να υπάρξει μια καταστροφική σύγκρουση. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News