Την επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μαζί με μία σειρά από νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας, η οποία έχει χτυπήσει κόκκινο με τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα να αγγίζουν τα 50.126.

Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 50.126, εκ των οποίων 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 619.

Μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προχώρησαν στα νέα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα επιστρέψουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στα σχολεία.

Την αλλαγή του τρόπου έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης ανακοίνωσε αρχικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας τα εξής:

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • για τους εργαζομένους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια αρκεί το θετικό rapid test.

Στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα, 10/1. Έχουμε τονίσει τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία», ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε 3 βασικές προσαρμογές.

Είναι η παράλλαξη Omicron περισσότερο επικίνδυνη για τα παιδιά;

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα για τα σχολεία:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν test, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
  • δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

PCR test: Μειώνεται η τιμή του – Αναλυτικά πόσο κοστίζει το κάθε test

Δες εδώ το σχετικό βίντεο με τα νέα μέτρα για τα σχολεία:

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη μάσκα KN-95 που θα φοράμε σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News