Οι εξελίξεις στο Ιράν είναι ραγδαίες, με τουλάχιστον 270 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί και 14.000 να έχουν συλληφθεί από τις Ιρανικές αρχές, κατά την διάρκεια των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, την ίδια στιγμή που οι νεαροί Ιρανοί φαίνονται αποφασισμένοι να φτάσουν το αγώνα μέχρι τέλους.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα διεξάγουν δημόσιες δίκες για 1.000 άτομα στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη. Τα μαζικά κατηγορητήρια σηματοδοτούν την πρώτη μεγάλη νομική δράση της κυβέρνησης με στόχο την καταστολή των φωνών που εναντιώνονται στο καθεστώς από τότε που ξέσπασαν αναταραχές.

Οι εξελίξεις στο Ιράν και η δίκη των 1000 διαδηλωτών

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλέστηκε δικαστικούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι χίλιοι άνθρωποι που είχαν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, που έχουν συγκλονίσει τις τελευταίες βδομάδες την χώρα, θα οδηγηθούν σε δίκη. Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται για τις «ανατρεπτικές τους ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε φρουρούς ασφαλείας, της πυρπόλησης δημόσιας περιουσίας και άλλες κατηγορίες.

Ιρανή αθλήτρια αναρρίχησης που αγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς να φοράει χιτζάμπ φέρεται να τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό – Ανησυχία και προβληματισμοί για απειλές προς το πρόσωπό της

«Όσοι σκοπεύουν να ανατρέψουν το καθεστώς καθοδηγούνται από ξένους και θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τα νομικά πρότυπα. Χωρίς αμφιβολία, οι δικαστές μας θα αντιμετωπίσουν τις υποθέσεις των πρόσφατων ταραχών με ακρίβεια και ταχύτητα. Ακόμη και μεταξύ των ταραχοποιών, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος είχε σκοπό να ανατρέψει το σύστημα», είπε ο αρχηγός της δικαιοσύνης του Ιράν, Gholam-Hossein Mohseni Ejei, υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι διαδηλωτές θα κατηγορηθούν για συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν κατηγορίες εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων σε όλες τις ιρανικές επαρχίες. Μερικοί, μάλιστα, έχουν κατηγορηθεί για «διαφθορά» και «πόλεμο εναντίον του Θεού», αδικήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Οι Coldplay τραγουδούν για το Ιράν

Ένας ιρανικός ύμνος διαμαρτυρίας που έγινε το soundtrack της εθνικής εξέγερσης βρέθηκε ξανά στο διεθνές προσκήνιο το Σαββατοκύριακο, όταν οι Coldplay παρουσίασαν ζωντανά μια διασκευή.

Το βρετανικό συγκρότημα έπαιξε το τραγούδι Baraye, που έχει απαγορευτεί από την Ιρανική κυβέρνηση, στο Μπουένος Άιρες την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ στην έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας τους, με την εξόριστη Ιρανή ηθοποιό Golshifteh Farahani στη σκηνή και να τραγουδά στα Φαρσί.

Η συναυλία της Παρασκευής μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου σε κινηματογράφους σε 81 χώρες, όχι όμως στο Ιράν, όπου η αναπαραγωγή ή το τραγούδι του τραγουδιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύλληψη.

Ο frontman του συγκροτήματος Chris Martin θέλησε να δώσει το δικό του μήνυμα λέγοντας ότι: «Οι νέες γυναίκες και οι νέοι αγωνίζονται για την ελευθερία τους, για το δικαίωμα να είναι ο εαυτός τους. Μπορεί να μην γνωρίζετε αυτό το τραγούδι, αλλά πρέπει να του δώσουμε τα πάντα γιατί θα το στείλουμε με αγάπη από εδώ στο Ιράν»

Η επανάσταση των γυναικών έχει αποδειχθεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ηγέτες του Ιράν. Μάλιστα, οι διαδηλώσεις των σχεδόν επτά εβδομάδων συνεχίζονται παρά τη θανατηφόρα καταστολή και τις ολοένα και πιο αυστηρές προειδοποιήσεις, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να λένε ευθέως στους διαδηλωτές να μείνουν μακριά από τους δρόμους.

Mahsa Amini: Ένας μήνας από τη δολοφονία της 22χρονης και το Ιράν ακόμα φλέγεται – Η οργή και οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News