Ο Ιρανός ιατροδικαστής δημοσιοποίησε την έκθεση για τον θάνατο της Mahsa Amini, η οποία αναφέρει ότι δεν πέθανε λόγω των χτυπημάτων στο κεφάλι και στα άκρα της.

Συγκεκριμένα, ο ιατροδικαστής υποστηρίζει ότι ο θάνατός της οφείλεται στην πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων που προκλήθηκε από εγκεφαλική υποξία ή έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο και συνδέεται με ένα παλαιότερο πρόβλημα υγείας της.

Ο θάνατος της 22χρονης Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής του Ιράν έχει πυροδοτήσει περισσότερες από δύο εβδομάδες πανεθνικών διαδηλώσεων. Ο πατέρας της υποστηρίζει ότι η κόρη του υπέστη μώλωπες στα πόδια της και έχει θεωρήσει την αστυνομία υπεύθυνη για τον θάνατό της.

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»: Σουηδή ευρωβουλευτής κόβει τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις Ιρανές

Mahsa Amini – Ιατροδικαστική έκθεση: Τι αναφέρει η έκθεση;

Η ιατροδικαστική έκθεση, όμως, ανέφερε ότι ο θάνατός της «δεν προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι και στα άκρα», όμως δεν εξηγεί αν η 22χρονη είχε υποστεί τραύματα.

Η ιατροδικαστική έκθεση υποστηρίζει ωστόσο ότι η Amini κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθικής, εξαιτίας «υποκείμενων νοσημάτων».

«Εξαιτίας της αναποτελεσματικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κατά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, υπέστη εγκεφαλική υποξία και ως εκ τούτου εγκεφαλική βλάβη», αναγράφεται στην έκθεση.

Η Amini συνελήφθη στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου για «ακατάλληλη ενδυμασία» και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, πυροδοτώντας διαδηλώσεις στο Ιράν.

Ιράν: Ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος μεταφέρεται από τους δρόμους στις σχολικές τάξεις

Mahsa Amini ιατροδικαστική έκθεση
Twitter / @comethvv

Explainer: Tι ισχύει με το χιτζάμπ στο Ιράν και ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών

Ο δικηγόρος της οικογένειας της Amini, Saleh Nikbakht, δήλωσε προηγουμένως στο Etemadonline ότι όλοι οι γιατροί πιστεύουν ότι η κοπέλα έχασε τη ζωή της λόγω των χτυπημάτων.

Η αστυνομία, ωστόσο, αρνήθηκε ότι υπέστη οποιαδήποτε βλάβη. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι υπέστη καρδιακή προσβολή αφού μεταφέρθηκε στο τμήμα.

Η οικογένειά της, από την άλλη, αρνείται ότι είχε καρδιακά προβλήματα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News