Στον απόηχο του θανάτου της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία πέθανε έναν μήνα πριν, υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής του Ιράν, οι εμφύλιες αναταραχές στη χώρα έχουν αυξηθεί σε κλίμακα μεγαλύτερη από αυτή που έχει βιώσει το Ιράν εδώ και χρόνια. Οι διαδηλωτές ζητούν δικαιοσύνη για την Amini, προσωπικές και πολιτικές ελευθερίες, καθώς και λογοδοσία από την κυβέρνηση του έθνους.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 80 πόλεις στο Ιράν, έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων, και σε βία κατά των διαδηλωτών. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο παραμένει περιορισμένη στη χώρα, καθώς η ιρανική κυβέρνηση ρυθμίζει αυστηρά τη χρήση του. Οι αναλυτές που ασχολούνται με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στο Ιράν, αναφέρουν ότι το κίνημα πιθανότατα δεν θα σβήσει σύντομα.

Ας θυμηθούμε όλα όσα έχουν γίνει στο Ιράν από τον θάνατο της Mahsa Amini μέχρι σήμερα και ας θαυμάσουμε τη δύναμη και το θάρρος των διαδηλωτών.

Explainer: Tι ισχύει με το χιτζάμπ στο Ιράν και ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών

Θανατηφόρες διαδηλώσεις

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χέρια της αστυνομίας. 

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η κρατική ραδιοφωνική υπηρεσία του Ιράν ανέφερε ότι 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Οι οργανώσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, όμως, ανέφεραν στις 4 Οκτωβρίου ότι τουλάχιστον 154 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Τουλάχιστον 66 θάνατοι φέρονται να σημειώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στο Zahedan, και τώρα η ημέρα εκείνη ονομάζεται «Bloody Friday», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία . Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Zahedan, την πρωτεύουσα της επαρχίας Sistan and Baluchestan, και έδρα μερικών από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, ξεκίνησαν μια βάναυση καταστολή όπου ανέπτυξαν πυρομαχικά, μεταλλικά σφαιρίδια και δακρυγόνα σε διαδηλωτές, πιστούς και παρευρισκόμενους μετά την προσευχή εκείνης της Παρασκευής, έξω από το κεντρικό τζαμί της πόλης.

Ιράν διαδηλώσεις
twitter/@Malihpishih

Ο θάνατος της 16χρονης διαδηλώτριας Nika Shakarami

Η Nika Shakarami, μια έφηβη διαδηλώτρια της οποίας η μητέρα ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τη δολοφόνησαν, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις νεαρού ατόμου που πέθανε στο Ιράν.

Η Shakarami άφησε την τελευταία της πνοή στις 20 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, αφού έστειλε σε μια φίλη της μήνυμα ότι την ακολουθούσε η αστυνομία.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η Shakarami είχε εισέλθει σε ένα κτίριο εκείνο το βράδυ και οι οικοδόμοι την έσπρωξαν από ένα ψηλό σημείο, με αποτέλεσμα να πέσει και να σκοτωθεί. Το σώμα της βρέθηκε το επόμενο πρωί.

Ο δικαστικός αξιωματούχος της Τεχεράνης, Mohammad Shahriari, αποκάλυψε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Shakarami υπέστη «πολλαπλά κατάγματα…στη λεκάνη, το κεφάλι, τα άνω και κάτω άκρα, τα χέρια και τα πόδια, τα οποία δείχνουν ότι όντως κάποιος την έσπρωξε από ύψος».

Η οικογένειά της αμφισβητεί κάτι τέτοιο και η μητέρα της Shakarami αποκάλυψε στο Radio Farda ότι τα τραύματα που είδε στο σώμα της κόρης της ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που περιέγραψαν οι αρχές. Το BBC αναφέρει ότι η μητέρα της Shakarami είπε ότι μια ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι σκοτώθηκε από αμβλύ τραύμα βίας στο κεφάλι, ενώ ένα πιστοποιητικό θανάτου που έλαβε το BBC ανέφερε ότι υπέστη «πολλαπλούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο».

Μετά το θάνατο της Shakrami, μέλη της οικογένειάς της εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση για να επιβεβαιώνουν ότι η αιτία του θανάτου της ήταν η πτώση. Η μητέρα της Shakarami δήλωσε, επίσης, στο Radio Farda ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν αναγκαστική επειδή οι αρχές απείλησαν την ασφάλεια της οικογένειάς τους σε περίπτωση που δεν συνεργάζονταν.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαμαρτυρίες;

Οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο μετά το θάνατο της Amini. Ξεκινώντας ως διαδηλώσεις στους δρόμους και μέσω των social media που καταδίκαζαν τη δολοφονία της 22χρονης, αυτή τη στιγμή τροφοδοτούνται και από τη βάναυση καταπίεση της κυβέρνησης που επιδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και από τη μακροχρόνια απογοήτευση ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς της χώρας.

Σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι ανέφεραν και κατέγραψαν βίντεο με άοπλους διαδηλωτές να ξυλοκοπούνται και να παρενοχλούνται από την αστυνομία.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες έχουν εμφανιστεί στο κίνημα σε πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Σε πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Σαρίφ στην Τεχεράνη, οι αρχές ήταν ιδιαίτερα επιθετικές, ανέφεραν οι New York Times, και οι άνθρωποι στην πανεπιστημιούπολη περιέγραψαν βίαιες σκηνές με σφαίρες, δακρυγόνα και αίμα στο έδαφος.

Ιράν: Ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος μεταφέρεται από τους δρόμους στις σχολικές τάξεις

Ιράν διαδηλώσεις
Twitter / @comethvv

Οι Ιρανοί εκφράζουν μια σειρά απογοητεύσεων για ζητήματα όπως οι υποχρεωτικοί νόμοι σεμνότητας της χώρας, οι σκληροί περιορισμοί που επιβάλλονται στις πολιτικές επιλογές, την ομιλία των ανθρώπων, καθώς έχουν αγανακτήσει και από τις πρακτικές διακρίσεων της κυβέρνησης κατά των εθνοτικών μειονοτήτων. Οι Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον 1.200 άτομα έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων 29 δημοσιογράφοι, 20 ακτιβιστές και 19 δάσκαλοι.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι ανώτατες στρατιωτικές αρχές του Ιράν έδωσαν εντολές στις δυνάμεις ασφαλείας σε όλες τις επαρχίες «να αντιμετωπίσουν σοβαρά τους ταραχοποιούς», σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι αρχές συνέχισαν να εμποδίζουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μια τακτική που επιλέγουν για να αποτρέψουν τη διάδοση πληροφοριών.

Πώς αντέδρασε ο υπόλοιπος κόσμος;

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν καταδικάσει τις ενέργειες της ιρανικής κυβέρνησης από τότε που διαδόθηκε η είδηση ​​του θανάτου της Amini και οι διαδηλώσεις. Οι διαμαρτυρίες έχουν επεκταθεί στο εξωτερικό και οι άνθρωποι εκτός της χώρας άρχισαν να μοιράζονται πλάνα με όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν. Παρά την μεγάλη προσοχή που έλαβε το συγκεκριμένο γεγονός, οι ιρανικές αρχές δεν έκαναν πίσω στην καταστολή και τη σύλληψη διαδηλωτών. Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Khamenei, είπε ότι οι «ταραχές και οι ανασφάλειες σχεδιάστηκαν από την Αμερική και το σιωνιστικό καθεστώς» για να υπονομεύσουν την εξουσία της κυβέρνησής του.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων, προσθέτοντας στις υπάρχουσες κυρώσεις τους κατά της κυβέρνησης της χώρας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε εμπλεκόμενους Ιρανούς αξιωματούχους. Οι κυρώσεις της Αμερικής στόχευαν επτά ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών, Ahmad Vahidi, ο οποίος επιβλέπει την επιβολή του νόμου της χώρας, και της υπουργού Επικοινωνιών, Eisa Zarepour, η θέση της οποίας δείχνει ανάμειξη στο μπλοκάρισμα του Διαδικτύου της χώρας.

Παράλληλα, γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στο πλευρό των Ιρανών με διάφορες συμβολικές κινήσεις, όπως το κόψιμο των μαλλιών τους ή με πορείες διαμαρτυρίας.

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»: Σουηδή ευρωβουλευτής κόβει τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις Ιρανές

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News