Στο πλευρό του Σαϊντού Καμαρά, του παιδιού που ήρθε από την Γουινέα στην Ελλάδα πριν τρια χρόνια ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, στέκονται όλοι οι συμμαθητές του αλλά και η κοινή γνώμη προκειμένου να αποφευχθεί η απέλαση του. Από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο αριστούχος μαθητής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μάλιστα παρέλασε την 25η Μαρτίου, θα απελαθεί σε λίγες μέρες από την χώρα ένα κύμα συμπαράστασης και στήριξης έχει ξεκινήσει.

Flee: Η ιστορία ενός gay Αφγανού πρόσφυγα που γλίτωσε τον θάνατο και βρήκε την αγάπη και μια νέα ζωή – Ένα animation που αξίζει να δεις

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας για την απέλαση του Σαϊντού Καμαρά

Για την υπόθεση και την ιστορία του 18χρονου μαθητή μίλησε στην ΕΡΤ  ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου.

«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» εξήγησε ο εκπαιδευτικός.

Η τοπική κοινωνία έχει «αγκαλιάσει το νεαρό πρόσφυγα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραμονή του στη χώρα. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» τόνισε, αναφέροντας ότι όλοι στην περιοχή έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Αφού έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas, πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και αρίστευσε. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει και τώρα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας με την ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως

Ανάρτηση σχετικά με την υπόθεση του Σαιντού Καμαρά έκανε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Σχετικά με την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, ο Διευθυντής, οι Καθηγητές, οι συμμαθητές του & το Υπ. Παιδείας μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον» αναφέρει στο tweet της η κ. Κεραμέως, συμπληρώνοντας ότι «Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News