Η νέα μετάλλαξη κορονοϊού μεταδίδεται πιο γρήγορα και μάλιστα σημαντικά πιο γρήγορα. Όσα αναφέρει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EBI) του Κέιμπριτζ.

Ο Ρολφ Άπβαϊλερ, μιλώντας στα δίκτυα RTL και n-tv, προειδοποίησε για την ταχεία εξάπλωση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού B117 στη Γερμανία σε περίπτωση ταχείας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι μεταδίδεται η νέα μετάλλαξη κορονοϊού 8 φορές πιο γρήγορα.

Τα δεδομένα του ΕΒΙ απέδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού B117 εξαπλώνεται περίπου οκτώ φορές πιο γρήγορα από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Άπβαϊλερ επιβεβαίωσε την άποψη του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος είχε εκφράσει τη γνώμη ότι η χαλάρωση των μέτρων λόγω της υψηλής μολυσματικότητας του νέου στελέχους του κορονοϊού B117 θα μπορούσε να προκαλέσει 100.000 κρούσματα την ημέρα στη χειρότερη περίπτωση.

Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων των άλλων παραλλαγμένων στελεχών αυξήθηκαν συνολικά κατά 40%. Ο αριθμός των κρουσμάτων από το παραλλαγμένο στέλεχος B117 έχει αυξηθεί κατά 10 φορές περισσότερο. Δεν πρόκειται επομένως για καταστροφολογία, διότι αυτό θα συνέβαινε και στην Γερμανία εάν τα μέτρα χαλαρώσουν πολύ, κάτι το οποίο όμως δεν γίνεται. Αντιθέτως τα μέτρα γίνονται αυστηρότερα στην Γερμανία

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κέιμπριτζ εξήγησε ότι εάν χαλαρώσουν τα μέτρα λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων σε διάστημα 7 ημερών, τότε σε έξι έως οκτώ εβδομάδες θα υπάρχει και στην Γερμανία μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν στη Βρετανία στο τέλη του περασμένου έτους και εντός τριών μηνών μια καταστροφική κατάσταση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά τα όσα ακούγονται σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο ΠΟΥ πήρε θέση κι είπε ότι και οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν κανονικά κι απ’ τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού.

Πώς μοιάζει στα αλήθεια ο κορονοϊός; Για πρώτη φορά τον βλέπουμε σε 3D μορφή (Video)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News