Αν και το νέο έτος μας βρήκε πιο αισιόδοξους ως προς το θέμα κορονοϊού, μέσω των εμβολίων που ξεκίνησαν να γίνονται σε όλη τη χώρα, ένα νέο πρόβλημα έρχεται να βρει τη χώρα. Ο λόγος γίνεται για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εμφανίστηκαν στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε επιβάτες πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανία. Θετικοί βρέθηκαν 5 Έλληνες και ένας ξένος, στους οποίους έγιναν τεστ-rapid και εντοπίστηκαν στελέχη του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό όλοι βρίσκονται σε ξενοδοχείο, παραμένοντας σε καραντίνα.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία και έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη, αφού θεωρείται τουλάχιστον 70% πιο μεταδοτικό. Έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, εξαιτίας των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών, γεγονός που προκάλεσε τεράστιο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Για να δοθεί ένα τέλος, στα κρούσματα κορονοϊού αλλά και στα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού, η ελληνική κυβέρνηση περιόρισε εκ νέου τις μετακινήσει των πολιτών, μειώνοντας το ωράριο κατά μία ώρα (21.00-5.00). Μάλιστα, μετά τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, δόθηκε τεράστια σημασία στα SMS που θα πρέπει να στέλνουν οι πολίτες για να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους.

Τα SMS και όλοι οι κωδικοί για το μήνυμα στο 13033

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

  • το ονοματεπώνυμο του,
  • τη Διεύθυνση κατοικίας του
  • και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Η μορφή του SMS

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως τα σούπερ μάρκετ μπορούν θα είναι ανοικτά μέχρι και τις 20:30 το βράδυ. Πέραν αυτού όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, θα λειτουργούν καθημερινά έως τις 20:30, με εξαίρεση της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 01:00.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News