Με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν για ένα δύσκολο φθινόπωρο και την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα.

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται, η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου αναμένεται να επιδεινώσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το σχέδιο για τείχος ανοσίας μέχρι το Σεπτέμβριο εκ των πραγμάτων έχει εγκαταλειφθεί, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το ότι οι νέοι εμβολιασμοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. 

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Ποια θα είναι αυτά;

Με όλα αυτά τα δεδομένα και την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, με τον κλοιό να σφίγγει για τους ανεμβολίαστους. 

Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ θα εφαρμόζονται τοπικοί περιορισμοί, όπως φάνηκε και από τα νησιά το καλοκαίρι. Το βασικό επιχείρημα είναι πως δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και το βάρος στρέφεται σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Σε αυτή τη φάση στην κυβέρνηση δεν θέλουν να επεκτείνουν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ωστόσο είναι μια στρατηγική που θα επανεξεταστεί αν υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Προς το παρόν το μέτρο της υποχρεωτικότητας εφαρμόζεται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ακολουθούν την 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί. Κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι να καλυφθούν γρήγορα οι κενές θέσεις που θα προκύψουν από τις αναστολές, ώστε να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Eπέκταση του «μοντέλου» των εκπαιδευτικών και σε άλλους κλάδους

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του «μοντέλου» των εκπαιδευτικών και σε άλλους κλάδους, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Όσοι  εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί τη νέα σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα πρόκειται είτε για μοριακά είτε για rapid test και επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος. Στο τραπέζι είναι η εφαρμογή ανάλογων μέτρων και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, καθώς εκτιμάται πως αυτό θα λειτουργήσει ως έμμεσο κίνητρο εμβολιασμού.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα που θα επιλέξουν να βάλουν σε τηλεργασία τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση, άλλωστε πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές και το θέμα να λυθεί δικαστικά.

Οι νέες οδηγίες για τους εμβολιασμένους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους;

Στο μεταξύ έχει «κλειδώσει» η είσοδος μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης το φθινόπωρο και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.  Τα αρχικά σχέδια για εσωτερικούς χώρους δύο ταχυτήτων- δηλαδή να υπάρχουν εσωτερικοί χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά και μεικτοί χώροι-  εγκαταλείφθηκαν, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις και από τους επαγγελματίες της εστίασης. 

Θα επιστρέψει το click away;

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ανάλογα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο θα αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away. Αντιθέτως δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία, όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News