Όλα όσα ανακοινώθηκαν στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό την Τρίτη 6/10. Έρχεται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με 4 επίπεδα ετοιμότητας όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας πώς ακριβώς θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπάρχουν περισσότερα από 6.200 ενεργά κρούσματα κορονοϊού αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η ενεργοποίηση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας στο gov.gr.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με τους νέους επιδημιολογικούς δείκτες ανά περιοχή.

1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως μπορεί να έχει μολυνθεί από κορονοϊό

Ο συγκεκριμένος χάρτης θα συνοδεύεται και από 4 επίπεδα κατηγοριοποιημένων τοπικών μέτρων που θα εφαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής. 

Τα 4 επίπεδα είναι τα εξής: 1 – ετοιμότητα, 2 – επιτήρηση, 3 – αυξημένη επιτήρηση, 4 – αυξημένος κίνδυνος.

Το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται κάθε περιφέρεια θα κρίνεται από διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, οι δείκτες πληρότητας για τα νοσοκομεία, η διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα.

Στην ενημέρωση έγινε αναφορά και στα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφηκαν σε Αχαϊα και Ιωάννινα.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών.

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News