Τα προβλήματα που προκαλεί ο κορονοϊός δεν έχουν φυσικά ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως, όμως, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν σημάδια βλάβης για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Σύμφωνα, τώρα, με μια μεγάλη έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, νέοι και προηγουμένως υγιείς άνθρωποι με συνεχιζόμενα συμπτώματα κορονοϊού, δείχνουν σημάδια βλάβης σε πολλά όργανά τους, ακόμα και 4 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα βοηθούν στην ανάπτυξη θεραπειών για την αντιμετώπιση αυτών των βλαβών, όμως, σίγουρα είναι ανησυχητικά.

Το NHS ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει ένα δίκτυο πάνω από 40 εξειδικευμένων κλινικών Covid όπου ιατροί, νοσοκόμες και θεραπευτές θα αξιολογήσουν τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα των ασθενών.

Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλεί ο κορονοϊός;

Για τις ανάγκες της έρευνας, 500 άτομα εξετάστηκαν μέσω ενός συνδυασμού σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας, εξετάσεις αίματος, φυσικές μετρήσεις και διαδικτυακά ερωτηματολόγια.

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα από τους πρώτους 200 ασθενείς, το 70% έχει διαταραχές σε ένα ή περισσότερα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος και του παγκρέατος, τέσσερις μήνες μετά την αρχική τους ασθένεια.

Ο Amitava Banerjee, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής επιστήμης δεδομένων στο University College London, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα:

Τα καλά νέα είναι ότι η βλάβη είναι ήπια, αλλά ακόμη και με έναν συντηρητικό φακό, υπάρχει κάποια βλάβη και στο 25% των ανθρώπων επηρεάζει δύο ή περισσότερα όργανα

Σε ορισμένες, όμως όχι σε όλες, τις περιπτώσεις υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων των ανθρώπων και του σημείου της βλάβης του οργάνου.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι διαταραχές των οργάνων είναι η αιτία των συνεχιζόμενων συμπτωμάτων των ανθρώπων και τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από τους καθηγητές.

Ο Banerjee προειδοποίησε πως κανένας από τους ασθενείς δεν σαρώθηκε πριν από την ανάπτυξη του Covid-19, οπότε μερικοί από αυτούς μπορεί να είχαν υπάρχουσες διαταραχές, αν και αυτό είναι απίθανο δεδομένης της προηγούμενης καλής υγείας τους και της σχετικής νεότητας.

Άλλα προκαταρκτικά δεδομένα από ξεχωριστή μελέτη 58 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 βρήκαν επίσης ανωμαλίες στους πνεύμονες 60%, στα νεφρά 29%, στην καρδιά 26% και στο ήπαρ 10%, δύο έως τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, καθώς και αλλαγές ιστών σε μέρη του εγκεφάλου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News