Τρεις Κινέζοι αστροναύτες προσγειώθηκαν στη βόρεια Κίνα το Σάββατο μετά από 183 ημέρες στο διάστημα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη διαστημική αποστολή με πλήρωμα της χώρας μέχρι σήμερα και σημειώνοντας νέο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα.

Ο Jeff Bezos πήγε και γύρισε…μέσα σε 10 λεπτά από το διάστημα (Βίντεο)

Το νέο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα για τους Κινέζους αυξάνει τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Το διαστημόπλοιο Shenzhou-13 είναι η πιο πρόσφατη αποστολή στην προσπάθεια του Πεκίνου να γίνει μια μεγάλη διαστημική δύναμη που συναγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την προσγείωση ενός rover στον Άρη και την αποστολή ανιχνευτών στη Σελήνη.

Οι δύο άνδρες και μια γυναίκα προσγειώθηκαν με ασφάλεια σε μια μικρή κάψουλα λίγο πριν τις 10 π.μ. ώρα Πεκίνου, μετά από έξι μήνες επιβίβασης στον πυρήνα Tianhe του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας. «Η κάψουλα επανεισόδου του Shenzhou 13 προσγειώθηκε επιτυχώς», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ζωντανά πλάνα από το CCTV έδειξαν την κάψουλα να προσγειώνεται σε ένα σύννεφο σκόνης, με το πλήρωμα εδάφους που είχε μείνει μακριά από το σημείο προσγείωσης να σπεύδει με ελικόπτερα για να φτάσει στην κάψουλα. Το πλήρωμα εδάφους χειροκρότησε καθώς οι αστροναύτες εναλλάσσονταν και ανέφεραν ότι «αισθάνονταν καλά».

Το τρίο εκτοξεύτηκε αρχικά στο Shenzhou-13 από την έρημο Gobi στη βορειοδυτική Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο, ως η δεύτερη από τις τέσσερις αποστολές με πλήρωμα κατά την περίοδο 2021-2022 που στάλθηκαν για τη συγκέντρωση του πρώτου μόνιμου διαστημικού σταθμού της χώρας — Tiangong, που σημαίνει “ουράνιο παλάτι”.

Η Wang έγινε η πρώτη Κινέζα που περπάτησε στο διάστημα τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς μαζί με τον συνάδελφό της Zhai εγκατέστησαν εξοπλισμό διαστημικού σταθμού κατά τη διάρκεια μιας εξάωρης περιόδου. Ο διοικητής της αποστολής Zhai είναι πρώην πιλότος μαχητικού που πραγματοποίησε τον πρώτο διαστημικό περίπατο της Κίνας το 2008, ενώ ο Ye είναι πιλότος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Το τρίο ολοκλήρωσε δύο διαστημικούς περιπάτους, πραγματοποίησε πολυάριθμα επιστημονικά πειράματα, δημιούργησε εξοπλισμό και δοκίμασε τεχνολογίες για μελλοντικές κατασκευές κατά τη διάρκεια του χρόνου τους σε τροχιά. Οι αστροναύτες πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες τακτοποιώντας και προετοιμάζοντας τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό καμπίνας για το πλήρωμα του επερχόμενου Shenzhou-14, που αναμένεται να εκτοξευθεί τους επόμενους μήνες.

Το προηγούμενο ρεκόρ διάρκειας αποστολής διαστημικών πτήσεων της Κίνας σημειώθηκε από την περσινή αποστολή Shenzhou-12, η ​​οποία διήρκεσε 92 ημέρες. Έξι μήνες θα γίνουν η κανονική περίοδος παραμονής αστροναυτών στον κινεζικό διαστημικό σταθμό, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News