Συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, ενώ στο δικαστήριο εμφανίστηκε τελικά λίγο αργότερα και η Έφη Κακαράντζουλα. Για πρώτη φορά η Ιωάννα θα αντιμετωπίσει την κατηγορούμενη και θα μιλήσει για το φρικτό πρωινό που της άλλαξε ολόκληρη τη ζωή.

Η Ιωάννα έφτασε στα δικαστήρια στις 9 το πρωί της Πέμπτης, συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της. Λίγα λεπτά μετά την άφιξή της, κατέφτασε και η 36χρονη κατηγορούμενη. Η δράστης προσήλθε από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου, ενώ κάποια στιγμή, μέσα στην αίθουσα, διασταυρώθηκαν τα βλέμματα των δύο γυναικών. Τότε η Ιωάννα είπε στην κατηγορούμενη: “Τι κοιτάς;”.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ενημέρωσε την Ιωάννα ότι σε περίπτωση που αισθανθεί δυσκολία ή δυσφορία να τον ειδοποιήσει.

Η συγκλονιστική κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου:

Με περιγραφές από την επίθεση που δέχθηκε με το καυστικό υγρό, ξεκίνησε την κατάθεσή της η Ιωάννα Παλιοσπύρου, οι οποίες πραγματικά συγκλονίζουν. Mετά την επίθεση έχει υποβληθεί σε δεκάδες χειρουργεία με κίνδυνο να χάσει ακόμη και τη ζωή της και με τη σημερινή κατάθεσή της, αναφέρθηκε σε εκείνες τις τραγικές στιγμές όταν η 36χρονη την περιέλουσε με το καυστικό υγρό. 

“Σηκώθηκα για να πάω στη δουλειά μου και ήμουν στην είσοδο της πολυκατοικίας των γραφείων. Πάτησα το κουμπί του ασανσέρ και περίμενα να κατέβει. Κοιτούσα προς τα κάτω περιμένοντας. Άκουσα κάποιους θορύβους. Δεν έδωσα σημασία. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος. Καθώς περίμενα το ασανσέρ εμφανίστηκε μπροστά μου μια γυναίκα, σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι που εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι ήταν και έφυγε τρέχοντας.

Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ήμουν παντού στο σώμα μου λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά. Το πρώτο πράγμα ήταν να τρέξω για κάποια βοήθεια. Θυμήθηκα ότι είχε φαρμακείο δίπλα και έτρεξα προς το φαρμακείο.

Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ως σύμβολο δύναμης

“Φώναζα για βοήθεια, οι άνθρωποι τρόμαζαν”

Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα δώστε μου λίγο νερό “πεθαίνω βοήθεια” φώναξα. Πήγα στο νιπτήρα έριχνα νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στο νιπτήρα. Έπιανα το πρόσωπό μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν, λιώνω. Φώναζα για βοήθεια, οι άνθρωποι τρόμαζαν. Καταλάβαινα ότι εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω. Κάλεσαν σε βοήθεια το 166. Μου είπανε να βγάλω τα ρούχα μου γιατί λιώνανε πάνω  μου. Εγώ το μόνο που σκεφτόμουν ήταν  να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Γιατί καταλάβαινα ότι μόνο εγώ μπορούσα να σώσω τον εαυτό μου. Φώναζα: Θεέ μου βοήθησε με γιατί μόνο εσύ μπορείς”.

Η περιγραφή της Ιωάννας για τις ώρες που ακολούθησαν μετά τη διακομιδή της σε νοσοκομείο είναι καθηλωτική:

“Θυμάμαι απλά να με βρέχουνε, να ουρλιάζω, να πονάω, να ξανακοιμάμαι, να ξαναξυπνάω, μου έκαναν τομές στο μάτι και στο αυτί. Αυτά, δεν θυμάμαι παραπάνω. Προσπαθούσα απλά να αντέχω, για να μην πονάω. Την επόμενη μέρα με ενημέρωσαν ότι θα διακομιστώ στο “Θριάσιο”. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη διακομιδή μου, επειδή δεν μπορούσα να δω, μπορούσα μόνο να ακούω, θυμάμαι την ώρα που περνούσαν τα φορεία στους διαδρόμους. Μια κυρία αναφώνησε “θεέ μου” και κατάλαβα ότι το είπε για μένα, κατάλαβα ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Κατάλαβα ότι έχω σοβαρά εγκαύματα και απλά παρακαλούσα να επιβιώσω. Μέσα στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου, έκανα επτά χειρουργεία. Θυμάμαι ότι δεν άντεχα το φως γιατί τα μάτια μου ήταν τραυματισμένα, ακόμα και το φως του δωματίου ήταν επίπονο. Σκέφτηκα να δώσω τέλος στη ζωή μου.”

Η Ιωάννα συνέχισε την συγκλονιστική περιγραφή της λέγοντας: “Για να αντέξω προσπαθούσα να κοροϊδέψω εαυτό μου. Ότι ζω ένα όνειρο. Το βράδυ μετά τις 9 αφού πέρασαν όλοι οι γιατροί έλεγα “Ιωάννα θα ξυπνήσεις”. Προσπαθούσα να με πείσω για να αντέξω ότι τα όνειρα μου είναι πραγματικά και η πραγματικότητα είναι ο εφιάλτης.

Για όσα διάστημα ήμουν στο νοσοκομείο έλεγα στους αστυνομικούς ότι δεν έχω πειράξει κανένα. Προσπαθούσα να τους βοηθήσουν αλλά δε μπορούσα. Δεν πίστευα ότι κάποιος μπορεί να κάνει τέτοιο κακό. Κάποια στιγμή λοιπόν μου είπαν ότι είχαν καταλήξει ποιος έκανε την επίθεση. Μου μιλούσαν για τη κατηγορούμενη και μου έλεγαν ότι εκείνη μου επιτέθηκε. Μαζί με αυτούς προσπαθούσα να και εγώ να καταλάβω και να τους βοηθήσω. Αν ισχύει τους έλεγα αυτό που μου λέτε ότι με παρακολουθεί εδώ και 1,5 χρόνο άρα ξέρει ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτόν τον σύντροφο που είχε. Δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Δεν ήξερα αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί το έκανε αυτή, τι μου έχει συμβεί δεν καταλάβαινα και δεν μπορούσαν να μου απαντήσουν.”

Κατάθεση Ιωάννας Παλιοσπύρου
ΙΝΤΙΜΕ

Η Ιωάννα μίλησε και για τις πάρα πολύ δύσκολες στιγμές που πέρασε μέσα στο νοσοκομείο, καθώς κινδύνευσε να χάσει τη ζωή εξαιτίας λοιμώξεων. “Μετά τη προφυλάκισή της προσπάθησα να εστιάσω στις δυνάμεις για να μπορέσω να βγω από το νοσοκομείο και να βγάλω σε πέρας τα χειρουργεία που έπρεπε. Στα μισά των χειρουργείων ο οργανισμός μου δεν άντεξε. Ανέβαζα πυρετό είχα πάθει λοίμωξη. Οι γιατροί μου είπαν ότι κινδύνευσε η ζωή μου. Κόλλησα και δεύτερη λοίμωξη στο μάτι που κινδύνεψα για δεύτερη φορά να το χάσω. Κάποια στιγμή με τη βοήθεια των γιατρών τα ξεπεράσαμε.

Ήρθε η στιγμή που μου ανακοίνωσαν ότι θα πάρω εξιτήριο. Μου είπαν ότι επούλωσαν τα τραύματα που είχα ότι ξεκινάει ένας μαραθώνιος και ότι χρειάζονται πολλά χειρουργεία για να είμαι λειτουργική, να κουνάω τα χέρια μου, το λαιμό μου. Μου λέγανε ότι είναι ένας μαραθώνιος με διάρκεια. Κάποια στιγμή αφού επέστρεψα στο σπίτι μου η έρευνα συνεχιζόταν. Κάποια στιγμή οι αστυνομικοί με ενημέρωσαν για κάποια στοιχεία που βρίσκονταν στον υπολογιστή της και με ρώτησαν αν γνωρίζω κάτι. Είμαστε από διπλανά χωριά αλλά ποτέ δε κάναμε παρέα με την κατηγορούμενη, γνωριστήκαμε εδώ στην Αθήνα. Βρεθήκαμε σε κάποιες γιορτές γενέθλια στο σπίτι συγγενών μου και ανταλλάζαμε κάποιες κουβέντες. Μου είπαν για κάποιες κουβέντες που είχαν γίνει μεταξύ της ξαδέλφης μου και της κατηγορουμένης μετά την επίθεση. Οι αστυνομικοί με ρώτησαν αν γνωρίζω κάτι.

“Θα πάρει την αποζημίωση και θα ζήσει. Δεν έγινε κάτι”: Τα σκληρά λόγια της κατηγορούμενης

Μου ζητήθηκε αν μπορώ να μάθω τι είχε ειπωθεί μεταξύ τους. Κάλεσα τη ξαδέλφη μου στο τηλέφωνο και την ρώτησα τι έχουν πει. Την ρώτησα αν ισχύει και τι ακριβώς είχε ειπωθεί. Μου είπε ότι ισχύει ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ τους, ότι δεν μου είπε για να μη με φέρει σε δύσκολη θέση. Μου είπε μεταξύ των συζητήσεων ότι είχαν μιλήσει και για μένα, όπως όλοι φίλοι και γνωστοί μιλούσαν για μένα. Τη ρωτούσε η κατηγορουμένη πως είμαι, αν με είδε και πως ήταν τα μέτρα στο νοσοκομείο λόγω covid. Εκείνη της είπε ότι δεν μπορούσε να μπει στο νοσοκομείο και ότι είχε δει μόνο τη μητέρα μου στο προαύλιο. Επίσης, μου ανέφερε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που της είχε κάνει εντύπωση. Η κατηγορούμενη, όπως της είπε, έκανε ένα σχόλιο πολύ προσβλητικό για μένα. Της είπε η Έφη: “Oκ αν δεν μπορεί να δουλέψει θα πάρει την αποζημίωση και θα ζήσει. Δεν έγινε κάτι.” Αυτό θύμωσε τη ξαδέλφη μου.

Αυτό το περιστατικό σε συνδυασμό με τις αναζητήσεις που με ενημέρωσαν πως είχε κάνει μετά την επίθεση και σε συνδυασμό με άλλα τουλάχιστον 2 περιστατικά που έλαβαν χώρα στο νοσοκομείο – η μητέρα μου μου είπε ότι κάποιο ήλθαν στο νοσοκομείο να με δουν αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος- όλα αυτά με έκαναν να πιστέψω ότι ήθελα πραγματικά να με σκοτώσει και δε σταμάτησε ούτε και μετά.

Όλα αυτά αν τα συνδυάσει κανείς και σύμφωνα με το συμπέρασμα των αστυνομικών ήταν να με σκοτώσει. Έμαθα εκ τω υστέρων ότι έγιναν άλλες τρεις απόπειρες. Άλλες δυο έξω από το σπίτι μου, την είδαν οι γείτονες να κουβαλάει κάτι ύποπτο πάνω της. Σύμφωνα με τα στοιχεία είχε γίνει μια ακόμη απόπειρα τη προηγούμενη ημέρα, η οποία απλά απετράπη διότι δε με πρόλαβε. Δε κατάφερε να με σκοτώσει. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι πάλι σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα με τρομάζει ότι είχε μια συμπεριφορά ανθρώπου – είχε αναστατωθεί όλος κόσμος για το ποιος το έκανε – και αυτή βγαίνει και διασκεδάζει και χορεύει πάνω στα τραπέζια. Αντί να πει τι πήγα και έκανα, ενθαρρύνεται ακόμη περισσότερο και αρχίζει και αναζητά τρόπους και όπλα. Δείχνει έναν άνθρωπο που αντί να φοβηθεί και να καλυφθεί ενθαρρύνεται ακόμα περισσότερο και αρχίζει και αναζητά τρόπους και όπλα και πληροφορίες για ενέσεις αέρα και δηλητήριο που δεν ανιχνεύεται. Και δεν ξέρω ακόμη ούτε τα κίνητρα ούτε ποιοι άλλοι γνώριζαν γιατί υπάρχουν και άλλοι. Σίγουρα ξέρω ότι δεν έχει μετανιώσει.”

Για πρώτη φορά η κατηγορούμενη απέναντι στην Ιωάννα:

Η Ιωάννα έφτασε στα δικαστήρια στις 9 το πρωί της Πέμπτης, συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της. Λίγα λεπτά μετά την άφιξή της, κατέφτασε και η 36χρονη κατηγορούμενη, η οποία θα παρακολουθήσει από το εδώλιο του δικαστηρίου την κατάθεση της Ιωάννας.

Οι συνήγοροι της Ιωάννας και η μητέρα της την πλησίασαν, ενημερώνοντάς τη πως η κατηγορούμενη βρίσκεται στο κτίριο.

“Μη νιώσεις άσχημα αν συγκινηθείς, είναι ανθρώπινο”, της είπαν χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά τις 09:30 η 36χρονη κατηγορούμενη, μπήκε στη δικαστική αίθουσα, με την Ιωάννα Παλιοσπύρου να έχει καρφωμένο το βλέμμα πάνω της. Η κατηγορούμενη κάθισε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του ακροατηρίου

Κατάθεση Ιωάννας Παλιοσπύρου
ΙΝΤΙΜΕ

H Ιωάννα Παλιοσπύρου είχε παρευρεθεί και στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε αντίθεση με την κατηγορούμενη που της επιτέθηκε με βιτριόλι τον Μάιο του 2020, η οποία επέλεξε να μην εμφανιστεί.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Έφη Καρακαντζούλα, μέσω του συνηγόρου της Σ. Κεχαγιόγλου, τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ενώ η Ιωάννα σχετικά με τη συγκεκριμένη κίνηση της κατηγορούμενης δήλωσε: “Απέδειξε πόσο δειλή και ψυχρή είναι”

Η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε τι έγινε και η συγκεκριμένη γυναίκα άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να δώσει το παρόν στη δικαστική αίθουσα. Πάντως η Ιωάννα δεδομένου ότι έγινε δεκτό το αίτημα να καταθέσει πρώτη, κυρίως για λόγους υγείας και ψυχολογικούς, την αντιμετώπισε για πρώτη φορά.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συγκλονίζει στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη

Οι σημαντικές καταθέσεις της υπόθεσης:

Πάντως σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο επίκεντρο της αποδεικτικής διαδικασίας αναμένεται να βρεθεί και ένας άνδρας με τον οποίο η κατηγορούμενη αντάλλασσε από το 2019 μηνύματα. Η Έφη Κακαράντζουλα του ζητούσε να παρακολουθήσει το σπίτι της Ιωάννας, αρκετό καιρό πριν την επίθεση, ενώ την ημέρα που η 37χρονη διέπραξε την φρικαλέα επίθεση φέρεται να τον κάλεσε 14 φορές.

Ο συγκεκριμένος άνδρας δεν αποκλείεται αν δεν παρουσιαστεί αυτοβούλως να καταθέσει στη διάρκεια της δίκης να κλητευθεί από το δικαστήριο προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικαστών καθώς από τα μηνύματα προκύπτει ότι η κατηγορούμενη του ζητούσε να προμηθευτεί κάτι για λογαριασμό της και αν αυτό ήταν το καυστικό υγρό.

Ένας δεύτερος άνδρας, ωστόσο είναι και αυτός σημαντικός μάρτυρας της διαδικασίας, αφού είναι το πρόσωπο με το οποίο σύμφωνα και με το παραπεμπτικό βούλευμα η κατηγορούμενη διατηρούσε μαζί του “ελεύθερη, περιστασιακή, ερωτική σχέση”.

Είναι το πρόσωπο για το οποίο η κατηγορούμενη διέπραξε το έγκλημα σε βάρος της Ιωάννας, καθώς πίστευε παρόλο που το θύμα την διαβεβαίωνε για το αντίθετο, ότι θα την εγκατέλειπε για την Ιωάννα.

Όπως προκύπτει και από τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης στην ανακρίτρια η Έφη είχε “μία αρρωστημένη εμμονή με την Ιωάννα”, καθώς, όπως είπε, τη θεωρούσε υπεύθυνη για ένα προσωπικό της ζήτημα, ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News