Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στη χώρα μας από το απόγευμα της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2020 με την κακοκαιρία “Ιανός” να κινείται προς την Ελλάδα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. 

Ο Μεσογειακός κυκλώνας (ή medicane όπως αποκαλείται) με το όνομα Ιανός βρίσκεται ήδη στην κεντρική Μεσόγειο και κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά με έντονες βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας “Ιανός” είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες στη Μεσόγειο καταγράφηκαν περίπου 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ποσότητες νερού είναι τεράστιες και τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν είναι απίθανα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, έντονα φαινόμενα προβλέπονται: 

  • Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
  • Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, οι κάτοικοι των περιοχών που θα πλήξει η κακοκαιρία “Ιανός” πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε χαρακτηριστικά «Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».

Photo: Pexels