Νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η πανδημία της COVID-19 ξεκίνησε στην αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα, υποδεικνύοντας ότι είναι πολύ πιθανόν ο ιός να έχει ζωική προέλευση.

Οι συγγραφείς, των οποίων οι έρευνες δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science, υποστηρίζουν ότι η διαπίστωση εάν η ασθένεια μεταδόθηκε φυσικά από τα ζώα στους ανθρώπους ή ήταν το αποτέλεσμα ενός εργαστηριακού ατυχήματος θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μελλοντικών θανατηφόρων πανδημιών.

Πού οφείλονται τα συμπτώματα που έχουμε από το σύνδρομο Long Covid;

Πώς ξεκίνησε ο κορονοϊός; Όσα έδειξαν οι νέες μελέτες

Η πρώτη έρευνα εξέτασε το πρότυπο των κρουσμάτων COVID-19 τον πρώτο μήνα της επιδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ομάδα χαρτογράφησε τα πρώτα 174 κρούσματα που εντοπίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διαπιστώνοντας ότι τα 155 από αυτά ήταν στη Γουχάν.

Τα πρώτα κρούσματα συγκεντρώθηκαν γεωγραφικά σε ένα κλειστό μοτίβο γύρω από την αγορά θαλασσινών Huanan της Γουχάν. Μερικοί ασθενείς, χωρίς πρόσφατο ιστορικό επίσκεψης στην αγορά, διαπιστώθηκε ότι ζούσαν πολύ κοντά σε αυτήν.

Τα θηλαστικά που μπορούν να μεταφέρουν τον κορονοϊό – συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων αλεπούδων, των ασβών και των ρακούν – πωλήθηκαν από την αγορά, απέδειξαν οι ερευνητές.

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε μια προφανή ασυμφωνία στην πρώιμη εξέλιξη του ιού. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπήρχαν δύο γενεαλογίες, η Α και η Β, του ιού στην αρχή της πανδημίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται «ανάλυση μοριακού ρολογιού», η οποία μετράει τις γενετικές μεταλλάξεις για να δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα εξέλιξης.

Διαπίστωσαν ότι και οι δύο γενεαλογίες μεταπήδησαν από ζώα στην αγορά σε ανθρώπους σε ξεχωριστές περιπτώσεις, και ότι η μία δεν προερχόταν από την άλλη. Από την ανάλυση, διαπίστωσαν ότι ήταν απίθανο να υπήρχε ανθρώπινη κυκλοφορία πριν από τον Νοέμβριο του 2019.

Κορονοϊός: Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι επαναλοιμώξεις;

Ποια είναι η σημασία των νέων ευρημάτων για την εξέλιξη της πανδημίας;

Ο εξελικτικός βιολόγος Michael Worobey από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος συνέγραψε και τις δύο εργασίες, είχε προτρέψει στο παρελθόν την επιστημονική κοινότητα να είναι πιο ανοιχτή στην πιθανότητα ότι ο ιός είχε εξαπλωθεί ως αποτέλεσμα διαρροής εργαστηρίου.

Ο Worobey είπε ότι τα πρόσφατα ευρήματα τον οδήγησαν «στο σημείο όπου τώρα πιστεύω επίσης ότι δεν είναι εύλογο ότι αυτός ο ιός εισήχθη με άλλο τρόπο παρά μέσω του εμπορίου άγριας ζωής στην αγορά της Γουχάν».

Ο συν-συγγραφέας Kristian Andersen της Scripps Research, που εδρεύει κοντά στο Σαν Ντιέγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι τα ευρήματα δεν διαψεύδουν τη θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο, αλλά έδωσαν μια εύλογη εξήγηση για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 στους ανθρώπους.

Covid-19: Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της τελευταίας υποπαραλλαγής Όμικρον 4 & 5

Η αξιωματούχος τεχνικών θεμάτων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Maria Van Kerkhove εξέφρασε σε μήνυμά της στο Twitter την ικανοποίησή της για τη δημοσίευση των ερευνών αυτών.

«Είναι ουσιαστικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τις ρίζες της πανδημίας #COVID19 για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την πρόληψη και τον μετριασμό μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών», σημείωσε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News