Συνεχίστηκε σήμερα, 22/3, η δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Οι περιγραφές τους ήταν αρκετές για να δώσουν φως στην δολοφονία του 33χρονου στην οδό Γλάδστωνος.

Ο κοσμηματοπώλης, ο οποίος μαζί με έναν μεσίτη της περιοχής της Ομόνοιας και τέσσερις αστυνομικούς κατηγορείται για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης και ξεκίνησε την απολογία, υποστηρίζοντας ότι σκοπός του ήταν να κρατήσει τον Ζακ στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει. Στη συνέχεια ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο μεσίτης, έκανε λόγο για «ατυχές» συμβάν, ενώ απολογήθηκαν και οι δύο αστυνομικοί.

Ο Θανάσης Αλευράς τραγουδάει για τον Ζακ Κωστόπουλου: Tο «Walk on the wild side» του Lou Reed μετατρέπεται στην «Κραυγή του τρόμου»

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απριλίου

«Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία»

Ο κοσμηματοπώλης είπε στο δικαστήριο πως βρισκόταν σε κατάσταση σοκ όταν είδε τον 33χρονο μέσα στο κοσμηματοπωλείο τον Σεπτέμβριο του 2018, επειδή «κουνούσε το μαχαίρι μέσα στο μαγαζί σε έξαλλη κατάσταση».

Όπως κατέθεσε, φοβήθηκε στη θέα του μαχαιριού: «Με απειλεί να μην μπω στο μαγαζί μου. Αυτό ένιωσα. Και ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Αφού βγήκε, κατάλαβα ότι δεν έλειπε τίποτα από το μαγαζί. Τι έπρεπε να υποθέσω; Ότι μπήκε να πιει καφέ; Το ότι δεν έκλεψε βγάζω τα συμπεράσματα μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην το πιάσουν με τα πράγματα πάνω του».

Πρόεδρος: Πώς ζυγίζετε αυτές τις ενέργειες: πατάω το χέρι κάποιου ή κλωτσάω το κεφάλι του. Ποια η διαφορά;
Κατηγορούμενος: Τα χτυπήματα τα δικά μου δεν ήταν σοβαρά. Δεν είναι χτύπημα που κοιτάει να επιφέρει θάνατο.
Πρόεδρος: Και ποιο χτύπημα είναι αυτό που επιφέρει θάνατο;
Κατηγορούμενος: Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα…
Εισαγγελέας: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;
Κατηγορούμενος: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία.
Εισαγγελέας: Σπάζοντας την τζαμαρία, πώς θα τον σταματούσατε;
Κατηγορούμενος: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου που έλεγε να μην τον αφήσουμε.
Εισαγγελέας: Ο κόσμος έλεγε και να τον αφήσετε ήσυχο, να μην τον σκοτώσετε.
Κατηγορούμενος: Έκανα λάθος με τον τρόπο που το προσπάθησα να τον κρατήσω.
Πρόεδρος: Επιτεθήκατε στο κεφάλι σε ένα ευπαθές σημείο. Αυτό εξετάζουμε.
Κατηγορούμενος: Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω να έρθει η αστυνομία. Γιατί να τον σκοτώσω; Να γίνει τι;

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Είδα παρά πολύ μανία. Μεγάλη μανία. Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή» – Κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης

«Τα πάντα έγιναν αστραπιαία»

Ο 55χρονος μεσίτης υποστήριξε ότι παρενέβη «ενστικτωδώς» στο «γεγονός κατά βάση και κατά κύριο λόγο για να προστατεύσω τους συνανθρώπους μου» λόγω της «κοινωνικής ευθύνης» που τον διακατείχε.

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα».

Κατηγορούμενος: Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδης αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική.
Πρόεδρος: Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα…
Κατηγορούμενος: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…
Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;
Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό..
Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε…
Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.
Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…
Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.
Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;
Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…
Ένορκος: Δεν μου απαντάτε όμως…
Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Ο θάνατος προήλθε από ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου» – Όσα κατέθεσε η ιατροδικαστής

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Οι απολογίες των αστυνομικών

Από την πλευρά τους οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς που απολογήθηκαν υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους.

Αναφορικά με το μαχαίρι και την απουσία δακτυλικών αποτυπωμάτων σε αυτό, υποστήριξε ότι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου του ανέφερε πως «στην προσπάθεια του να φύγει ο Ζακ Κωστόπουλος κόπηκε στα τζάμια» ενώ ένας άλλος πολίτης του πλησίασε [ο μεσίτης] και του είπε ότι «τον αφόπλισε από το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει στο κατάστημα».

Ο δεύτερος αστυνομικός υποστήριξε στην απολογία του ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με τον Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News