Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νόμο ο οποίος θα προστατεύει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Μάλιστα, αυτό το νομοσχέδιο καταργεί το «Marriage Act» του 1996, που ορίζει ως γάμο αυτόν μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Το νέο «Marriage Act», που περιλαμβάνει πλέον και ομόφυλα ζευγάρια, εγκρίθηκε με 61 προς 36 ψήφους, με την ομόφωνη στήριξη των Δημοκρατικών, καθώς και 12 Ρεπουμπλικανών.

Το νομοσχέδιο θα «πάει» τώρα στην Βουλή για την τελευταία έγκριση προτού την φτάσει στο γραφείο του προέδρου Joe Biden για να υπογραφεί σε νόμο. Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο πριν από το τέλος του έτους – πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Η συμβολική κίνηση του αρχηγού της εθνικής ομάδας της Αγγλίας υπέρ της LGBTQ κοινότητας και η νέα απόφαση της FIFA

Τι σημαίνει στην πράξη ότι η Γερουσία ψήφισε νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Γερουσία γάμο ομόφυλων ζευγαριών
unsplash

«Με τη δικομματική ψήφιση του νόμου για τον σεβασμό του γάμου στη Γερουσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χείλος της επιβεβαίωσης μιας θεμελιώδους αλήθειας: η αγάπη είναι αγάπη και οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν το άτομο που αγαπούν», δήλωσε ο πρόεδρος Biden σε συνέντευξη τύπου.

«Για εκατομμύρια Αμερικανούς, αυτή η νομοθεσία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και την προστασία που δικαιούνται τα LGBTQI+ άτομα και τα διαφυλετικά ζευγάρια, καθώς και τα παιδιά τους», συνεχίζει ο Biden.

Το νομοσχέδιο δεν θέτει την εθνική απαίτηση ότι όλες οι πολιτείες πρέπει να νομιμοποιήσουν τους γάμους ομοφυλόφιλων, ωστόσο απαιτεί μεμονωμένα, να αναγνωρίζεται η νομιμότητα του γάμου που έχει συντελεστεί σε πολιτεία η οποία έχει εγκρίνει αυτό το δικαίωμα.

Έτσι, σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει την απόφασή του Obergefell vs Hodges του 2015 που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων, μια πολιτεία θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο για την απαγόρευση των γάμων του ιδίου φύλου, αλλά αυτή η πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει αναγκαστικά τους ομοφυλόφιλους γάμους από άλλη πολιτεία.

Η νομοθεσία προέκυψε αφού η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, πυροδοτώντας φόβους ότι οι δικαστές μπορεί επίσης να επανεξετάσουν τα φιλελεύθερα δικαστήρια που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα γάμου για ομοφυλόφιλα και διαφυλετικά ζευγάρια.

Τι συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ; Το εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και η απάντηση του ΠΟΥ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News