Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι οι γονείς του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλα τα κράτη μέλη. Είναι ένα μεγάλο βήμα και μία απόφαση που πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο τις συνθήκες ζωή του μέλλοντος.

Σε μια απόφαση ορόσημο την Τρίτη, 14/12, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) είπε ότι εάν μια χώρα αναγνωρίσει τη γονική σχέση με ένα παιδί, τότε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να κάνει το ίδιο προκειμένου να εγγυηθεί το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Τι σημαίνουν τα αρχικά του LGBTQI+;

Η ιστορία της μικρής Sara που οδήγησε στην μεγάλη απόφαση του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Η υπόθεση ήρθε ενώπιον του δικαστηρίου αφού οι βουλγαρικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν πιστοποιητικό γέννησης στη νεογέννητη κόρη ενός ομόφυλου ζευγαριού με το επιχείρημα ότι ένα παιδί δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες.

Η Βουλγάρα Kalina Ivanova και η γεννημένη στο Γιβραλτάρ Jane Jones, που έχει βρετανική υπηκοότητα, είναι και οι δύο εγγεγραμμένες ως μητέρες της Sara, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία το 2019.

Αλλά κανένας από τους γονείς δεν είναι ισπανικής καταγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι η υπηκοότητα σε αυτή τη χώρα δεν επιτρέπεται και σύμφωνα με τον νόμο βρετανικής υπηκοότητας του 1981, η Jones δεν μπορεί να μεταβιβάσει τη βρετανική υπηκοότητα στην κόρη της καθώς γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ.

Ευρωκοινοβούλιο: Η αναγνώριση σε γάμους των ομόφυλων ζευγαριών υπερψηφίστηκε, δίνοντας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Σε αυτά τα πλαίσια, η Ivanova ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για το παιδί της, η οποία στη συνέχεια απορρίφθηκε λόγω ομόφυλου γάμου και δεν αναγνωρίστηκε νομικά στη Βουλγαρία.

‘Ετσι, η μικρή Σάρα κινδύνευσε να μην θεωρείται υπήκοος από κάποιο κράτος, ανίκανη να φύγει από τη χώρα διαμονής της οικογένειάς της, την Ισπανία, καθώς και προσωπικά έγγραφα, περιορίζοντας επομένως την πρόσβασή της στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.

Το ΔΕΕ αποφάσισε επίσης ότι το παιδί έπρεπε να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο.

Μετά την απόφαση, η Arpi Avetisyan, επικεφαλής στη ΜΚΟ ILGA-Europe δήλωσε, σύμφωνα με το euronews: «Η απόφαση έφερε την πολυαναμενόμενη διευκρίνιση ότι η γονεϊκότητα που έχει εδραιωθεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απορριφθεί από ένα άλλο, με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ταυτότητας».

Σημαντική απόφαση για την LGBTQ+ κοινότητα απ’ το Δικαστήριο της Ε.Ε.

«Αυτή είναι μια αληθινή απόδειξη ότι η ΕΕ είναι μια ένωση ισότητας και ανυπομονούμε να δούμε τις οικογένειες του ουράνιου τόξου να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα ισότιμα με οποιονδήποτε άλλον. Είναι σημαντικό η απόφαση να εφαρμοστεί άμεσα, όχι μόνο για Σάρα και την οικογένειά της, αλλά και για άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιους αγώνες σε ολόκληρη την ΕΕ».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News