Επιτέλους! Οι γυναίκες παρακολούθησαν επίσημα έναν αγώνα ποδοσφαίρου εσωτερικού πρωταθλήματος στο Ιράν για πρώτη φορά μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979! Μία είδηση που δεν ξέρουμε πώς πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε…Χαρά επειδή κατάφεραν κάτι τέτοιο ή θυμό επειδή εν έτει 2022 απαγορεύεται κάτι τέτοιο;

Περίπου 500 γυναίκες πιστεύεται ότι παρευρέθηκαν στον αγώνα ποδοσφαίρου στο στάδιο Azadi της Τεχεράνης το βράδυ της Πέμπτης 15/8.

Από την επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979 οι ιρανικές αρχές απαγορεύουν στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδα ή στάδια.

Καταργείται η παρθενορραφή στην Βρετανία – Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Απαγόρευση γυναικών στα γήπεδα: Τι συμβαίνει στο Ιράν;

Ο τελευταίος αγώνας ανδρών που παρακολούθησαν ήταν προκριματικός για το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από τρία χρόνια.

Εκείνη την εποχή, οι αρχές υποχώρησαν μετά από μια κατακραυγή μετά τον θάνατο της 29χρονης Sahar Khodayari, η οποία αυτοπυρπολήθηκε ενώ περίμενε τη δίκη επειδή προσπάθησε να παρευρεθεί σε έναν αγώνα μεταμφιεσμένη σε άντρα.

Το θέμα της παρακολούθησης αγώνων από γυναίκες είχε φέρει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας και τη FIFA σε τροχιά σύγκρουσης, με την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου να απαιτεί την άρση της απαγόρευσης.

Η Khodayari έγινε γνωστή ως «Μπλε Κορίτσι» λόγω της ομάδας που υποστήριζε και σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν.

απαγόρευση γυναικών στα γήπεδα
Photo by Hossein Zohrevand / TASNIM NEWS / AFP

Αρκετές ιρανικές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να συμμετάσχουν στο παιχνίδι την Πέμπτη, ελήφθη μετά την αποστολή επιστολής από το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο ποδοσφαίρου FIFA, στις ιρανικές αρχές καλώντας τους να επιτρέψουν περισσότερες γυναίκες στα γήπεδα. Η απαγόρευση συμμετοχής στις γυναίκες αντίκειται στους διεθνείς νόμους ποδοσφαίρου.

Η σκληρή πραγματικότητα μίας γυναίκας στο Ιράν – Υποβάλλονται σε τεστ παρθενίας και χρειάζονται πιστοποιητικά πριν τον γάμο

Όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα μεταξύ της γηπεδούχου Estaqlal και της αντιπάλου Mes-e Kerman, κάθισαν χωριστά από τους άνδρες. Πολλές γυναίκες σήκωσαν την σημαία της ομάδας τους, φόρεσαν τα χρώματά της και φώναξαν δυνατά «Μπλε κορίτσι» ως αναγνώριση προς την Khodayari.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση για τις γυναίκες να πηγαίνουν σε αθλητικές εκδηλώσεις στο Ιράν, είναι σπάνιο να παρευρεθούν καθώς συχνά τους απαγορεύεται η είσοδος.

Δεκάδες συνελήφθησαν αφού προσπάθησαν να μπουν σε ποδοσφαιρικό αγώνα το 2018, ενώ άλλες κατάφεραν να παρακολουθήσουν αγώνες φορώντας ψεύτικα γένια και περούκες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News