Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί ο νόμος για την υποχρεωτική χρήση του hijab, με τους διαδηλωτές να πετυχαίνουν μια σημαντική νίκη, ύστερα από περισσότερους από δύο μήνες διαμαρτυριών.

Ειδικότερα, οι αρχές στο Ιράν ζήτησαν το Σάββατο (3/12) από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει εδώ και περισσότερους από δύο μήνες στη χώρα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν η Mahsa Amini, μια 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής, πέθανε υπό κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής του Ιράν για φερόμενη παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα.

Οι διαδηλωτές έκαψαν τα καλύμματα του κεφαλιού τους και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα. Από τον θάνατο της Amini, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών δεν τηρούν το χιτζάμπ, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Το Ιράν κατηγορεί τον ορκισμένο εχθρό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, του Ισραήλ και των κουρδικών ομάδων που εδρεύουν εκτός της χώρας, ότι υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις στους δρόμους που η κυβέρνηση αποκαλεί «ταραχές».

Ιράν αναθεώρηση μαντίλας: Πότε έγινε υποχρεωτικό το hijab;

πορεία διαμαρτυρίας για το Ιράν
instagram/cultgaia

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες στο Ιράν τον Απρίλιο του 1983, τέσσερα χρόνια μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μοναρχία.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: «Η μαντίλα θα έπρεπε να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους».

«Τόσο το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται στο θέμα την υποχρεωτικότητας της μαντίλας», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί, χωρίς να διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Η ομάδα αναθεώρησης συναντήθηκε την Τετάρτη (30/11) με την πολιτιστική επιτροπή του κοινοβουλίου «και θα δει τα αποτελέσματα σε μια ή δύο εβδομάδες», είπε ο γενικός εισαγγελέας.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δήλωσε το Σάββατο (3/12) ότι τα δημοκρατικά και ισλαμικά ιδρύματα του Ιράν είναι συνταγματικά εδραιωμένα «αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν».

Ιρανές διαδηλώτριες εξομολογούνται: «Μας απειλούν ότι αν δεν σωπάσουμε, θα μας βιάσουν» – Βία και τρόμος επικρατούν μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini

Εκατοντάδες νεκροί από τις διαδηλώσεις

Ιράν δημοσιογράφος
Unsplash / Artin Bakhan

Το Λαϊκό Κόμμα Ένωση Ισλαμικού Ιράν, που ιδρύθηκε από συγγενείς του πρώην μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, ζήτησε το Σάββατο (3/12) από τις αρχές «να προετοιμάσουν τα νομικά στοιχεία που ανοίγουν το δρόμο για την ακύρωση του υποχρεωτικού νόμου για την μαντίλα». Η αντιπολίτευση κάλεσε επίσης την Ισλαμική Δημοκρατία να «ανακοινώσει επίσημα το τέλος των δραστηριοτήτων της αστυνομίας ηθικής» και «να επιτρέψει ειρηνικές διαδηλώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ένας στρατηγός στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά, είπε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις αναταραχές από τον θάνατο της Amini. Το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε το Σάββατο (3/12) ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων «ξεπερνά τους 200».

Επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ανέφερε ότι ο αριθμός περιλαμβάνει αξιωματικούς ασφαλείας, πολίτες, ένοπλους αυτονομιστές και «ταραχοποιούς». Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα το Όσλο την Τρίτη 29/11 δήλωσε ότι τουλάχιστον 448 άνθρωποι «σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις συνεχιζόμενες πανεθνικές διαδηλώσεις».

Ο εφιάλτης στο Ιράν συνεχίζεται: Σοκάρει ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα Volker Turk δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 14.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, συνελήφθησαν στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Η εκστρατεία συλλήψεων έχει παγιδεύσει αθλητές, διασημότητες και δημοσιογράφους. Μεταξύ των τελευταίων προσώπων που συνελήφθησαν ήταν η σταρ του κινηματογράφου Mitra Hajjar, η οποία κρατήθηκε στο σπίτι της το Σάββατο (3/12), σύμφωνα με τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News