Τον Αύγουστο του 2010 το περιοδικό Time κυκλοφόρησε με εξώφυλλο την Αφγανή Αΐσα και ο κόσμος πάγωσε. Η κοινή γνώμη με αυτόν τον τρόπο έμαθε τη φρίκη που ζούνε καθημερινά χιλιάδες γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Η Αΐσα είναι μια Αφγανή γυναίκα, ο κακοποιητικός σύζυγος της οποίας της είχε κόψει τα αυτιά και τη μύτη ως τιμωρία επειδή προσπάθησε να τον εγκαταλείψει. Η ίδια τότε ήταν μόλις 18 ετών και μίλησε στο διεθνές περιοδικό για το πώς ο σύζυγός της και μέλος των Ταλιμπάν θεώρησε δικαίωμά του λόγω των απάνθρωπων νόμων των Ταλιμπάν, να την τιμωρήσει επειδή προσπάθησε να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή

Η 18χρονη Αφγανή που ακρωτηριάστηκε από τον σύζυγό της: Μάθε την σοκαριστική ιστορία της Αΐσα

Η Αΐσα παντρεύτηκε όταν ήταν 12 ετών. Η ίδια και η αδερφή της δόθηκαν στην οικογένεια του συζύγου της ως αντάλλαγμα για ένα οικογενειακό χρέος, σύμφωνα με ένα έθιμο της χώρας που ονομάζεται baad. Όπως αναφέρει ο Independent τα δύο κορίτσια βίωσαν για πολλά χρόνια την κακοποίηση και την σεξουαλική παρενόχληση και κοιμόντουσαν σε στάβλο.

“Φοβάμαι τους Ταλιμπάν και ήθελα να φύγω για να έχω μια καλύτερη ζωή”: Η ιστορία του 14χρονου Αφγανού που συγκλονίζει

Ενώ ο σύζυγός της έλειπε στο Πακιστάν όπου πολεμούσε με τους Ταλιμπάν αποφάσισε να φύγει από το σπίτι, καταφεύγοντας στους γονείς της με την ελπίδα πως θα βρει μια καλύτερη ζωή. Όταν, όμως, το έμαθε εκείνος επέστρεψε στο Αφγανιστάν, ώστε να αποκαταστήσει την «τιμή του σπιτιού του». Η νεαρή γυναίκα αναζήτησε προστασία στους γονείς της, αλλά μια ομάδα ανδρών την εντόπισε στο Kandahar. Όπως αναφέρει το TIME, ο σύζυγός της τής έκοψε τα αυτιά και τη μύτη, ενώ ο αδερφός του την είχε ακινητοποιήσει και την άφησαν να πεθάνει στο βουνό. Ωστόσο, η ίδια έζησε και, αφού αναζήτησε φροντίδα σε ένα καταφύγιο, απέδρασε από το Αφγανιστάν και κατευθύνθηκε στις Η.Π.Α.

Οι Ταλιμπάν παραμορφώνουν εικόνες γυναικών σε μαγαζιά στους δρόμους του Aφγανιστάν – Στα ύψη η τιμή της μπούρκας

Η ίδια εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του TIME τον Αύγουστο του 2010 με τον τίτλο «Τι συμβαίνει αν φεύγουμε από το Αφγανιστάν» και έγινε ένα ζωντανό σύμβολο, δίνοντας μια ιδέα για το μέλλον των γυναικών αν τηρηθεί ο απάνθρωπος νόμος του Σάρι στη χώρα. Μάλιστα, αφού κανόνισε την ασφαλή της διαμονή στις ΗΠΑ, το περιοδικό προχώρησε και στην εγχείρηση για την αποκατάσταση του προσώπου της.

Ένας, και ο μοναδικός, από τους άνδρες που συμμετείχαν στο έγκλημα ομολόγησε, αλλά έμεινε στη φυλακή μόλις ένα χρόνο, ενώ ελεύθερος αφέθηκε και ο κακοποιητικός πεθερός της.

Σήμερα, 21 χρόνια μετά το εξώφυλλο, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ και απειλείται άμεσα η ασφάλεια των γυναικών, οι οποίες ανασύρουν από τις ντουλάπες τους τις μπούργκες τους ή αγοράζουν καινούργιες σε αστρονομικά ποσά, καθώς, αν βγουν χωρίς αυτή, κινδυνεύει η ζωή τους.

Το βίντεο ενός μικρού κοριτσιού περιγράφει τον εφιάλτη που επικρατεί στο Αφγανιστάν

Αν και οι ηγέτες των Ταλιμπάν υπόσχονται ειρήνη και διαβεβαιώνουν πως θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, ο αξιωματούχος τους είπε πως θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια αν θα εφαρμοστεί ξανά ο νόμος της Σαρίας. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, λιθοβολούσαν όποιον διέπραττε μοιχεία, ειδικά τις γυναίκες, ενώ όσα κορίτσια ήταν άνω των δώδεκα ετών τους απαγόρευαν να πηγαίνουν σχολείο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News