Για πρώτη φορά μια χώρα αποφασίζει να προσφέρει δωρεάν σε όλες τις γυναίκες προϊόντα για την περίοδο. Το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας (8,7 εκατ. λίρες ετησίως) δεν απέτρεψε την Κυβέρνηση απ’ το να λάβει αυτό το σπουδαίο μέτρο.

Μετά από μια 4ετή καμπάνια, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στον δημόσιο λόγο σχετικά με την περίοδο, η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο που παρέχει δωρεάν, καθολική πρόσβαση στα προϊόντα υγιεινής για την εμμηνόρροια, γεγονός που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. 

Σημειώνεται πως ο νόμος «περί προϊόντων περιόδου (ελεύθερη παροχή)» πέρασε ομόφωνα στο τελευταίο στάδιο ψήφισης την Τρίτη 24 Νοεμβρίου και σύμφωνα με αυτόν επιβάλλεται στις τοπικές κοινότητες να διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα περιόδου σε όσες το έχουν ανάγκη. 

Επικεφαλής της εν λόγω καμπάνιας ήταν η τμηματάρχης Υγείας των Εργατικών, Monica Lennon, η οποία, σε δηλώσεις της στον Guardian, αποκάλεσε την ημέρα ψήφισης του νόμου ως «ημέρα υπερηφάνειας».

Αυτό θα σημάνει μια τεράστια διαφορά στις ζωές των γυναικών, των κοριτσιών και όσων έχουν εμμηνόρροια. Έχει ήδη γίνει μια σπουδαία δουλειά σε τοπικό επίπεδο ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα στα άτομα που έχουν περίοδο

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Σκωτία τονίζουν πως η δυσκολία των γυναικών να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά προϊόντων για την περίοδο έχει αυξηθεί δραματικά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ομάδας «Women for Independence», μία στις πέντε γυναίκες στη χώρα αντιμετωπίζει τη λεγόμενη «φτώχεια περιόδου», δηλαδή δεν μπορεί να αγοράσει τα απαραίτητα για την περίοδό της.

Η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση σε αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο καθώς εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια όλων των γυναικών. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News