Ουρές δημιουργούνται στο Λονδίνο εν όψει της πομπής της βασίλισσας Ελισάβετ, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, η πομπή της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε πριν από λίγο, 16.30 (ώρα Ελλάδος), από το παλάτι του Buckingham.

Πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ: Οι τελευταίες εξελίξεις

Το φέρετρο έχει αναχωρήσει από το παλάτι για την Αίθουσα του Westminster, όπου και θα ακολουθήσει το λαϊκό προσκύνημα. Βρίσκεται τοποθετημένο σε άμαξα του The King’s Troop Royal Horse Artillery και πάνω του βρίσκονται λουλούδια, όπως και το στέμμα της βασίλισσας, το Imperial State Crown.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ ακολουθεί πίσω από το φέρετρο, συνοδευόμενος από τα αδέρφια του καθώς και τους γιους του, τον πρίγκιπα William, ντυμένο με τη στολή της Βασιλικής Αεροπορίας και τον Πρίγκιπα Harry, χωρίς την βασιλική του στολή.

Το θέαμα των αδελφών μαζί, να περπατούν πίσω από το φέρετρο, ξυπνά οδυνηρές αναμνήσεις από την κηδεία της μητέρας τους Diana πριν από 25 χρόνια.

Σε αυτοκίνητα ακολουθούν η βασίλισσα Καμίλα, η πριγκίπισσα Kate Middleton, η Meghan Markle, οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία.

Έως και 1.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων με τελετουργική ενδυμασία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις γύρω από την πομπή.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο William και ο Harry θα συνοδεύσουν το φέρετρο – Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία της;

Τι θα ακολουθήσει μόλις η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ φτάσει στο Westminster;

Το φέρετρο πρόκειται να φτάσει στο Westminster στις 15:00 (ώρα Αγγλίας). Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο παλαιότερο κτίριο του Κοινοβουλίου, καθώς ο βασιλιάς και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βρίσκονται από πίσω του. Οι πρόεδροι και των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, ο Black Rod και δύο από τους ανώτερους συμβούλους της βασίλισσας, θα ηγηθούν της πομπής.

Η συγκλονιστική «αγρυπνία των πριγκίπων»: Τα 4 παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ «φρουρούν» το φέρετρο και το πλήθος την αποχαιρετά

Το κλειστό φέρετρο της βασίλισσας θα στηρίζεται σε μια υπερυψωμένη εξέδρα και κάθε γωνία της θα φυλάσσεται όλο το εικοσιτετράωρο από φρουρούς του Sovereign’s Bodyguard, του Household Division ή του Yeoman Warders of the Tower of London.

Γιατί η Kate Middleton και η Meghan Markle πρέπει να φορούν μαύρο βέλο;

Η Kate, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και η Δούκισσα του Sussex πρέπει να φορούν μαύρο βέλο την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας, λόγω μιας μακροχρόνιας βασιλικής παράδοσης που επικρατεί.

Ονομάζεται «βέλο του πένθους» και είναι συμβολικό καθώς σημαίνει ότι ο άνθρωπος που το φορά βρίσκεται σε πένθος. Προσθέτει, επίσης, ένα πρακτικό στοιχείο καθώς επιτρέπει στον χρήστη του να θρηνεί περισσότερο όταν το φοράει.

πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ
Getty Images

Να υπενθυμίσουμε ότι οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας φόρεσαν μαύρο βέλος και στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου τον Απρίλιο του 2021, αλλά επέλεξαν μια πιο λεπτή εκδοχή του παραδοσιακού βέλους από το τούλι που φορούσαν στις αρχές έως τα μέσα του 1900.

Όπως συνηθίζεται, όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα είναι ντυμένα στα μαύρα, όπως και είναι από τότε που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας την περασμένη εβδομάδα.

Η παράδοση να φοράμε μαύρα για πένθος έγινε δημοφιλής από τη βασίλισσα Βικτώρια, η οποία φορούσε μαύρα για 40 χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της Πρίγκιπα Αλβέρτου το 1861.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News