Η οικογένεια μιας γυναίκας από την Πολωνία που πέθανε την Τρίτη, 25/9, αφού οι γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση όταν η καρδιά του εμβρύου σταμάτησε να χτυπά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε «αίμα στα χέρια της».

Η γυναίκα, η οποία ταυτοποιήθηκε μόνο ως Agnieszka T, λέγεται ότι βρισκόταν στο πρώτο τρίμηνο μιας δίδυμης εγκυμοσύνης όταν εισήχθη στο νοσοκομείο της Παναγίας στην Częstochowa στις 21 Δεκεμβρίου. Ο θάνατός της έρχεται ένα χρόνο αφότου η Πολωνία εισήγαγε έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη.

Το πρώτο θύμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολωνία είναι η 30χρονη Izabela

Η γυναίκα ήταν σε δίδυμη κύηση όταν η καρδιά του ενός εμβρύου σταμάτησε

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από συγγενείς, η 37χρονη ένιωθε πόνους όταν έφτασε στο νοσοκομείο, αλλά ήταν «με τις αισθήσεις της και σε καλή φυσική κατάσταση».

Το πρώτο έμβρυο πέθανε στη μήτρα στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να το αφαιρέσουν, επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις και η οικογένεια της Agnieszka ισχυρίζεται ότι «η κατάστασή της επιδεινώθηκε γρήγορα». Το νοσοκομείο περίμενε έως ότου ο καρδιακός παλμός του δεύτερου δίδυμου σταματήσει, επίσης μια εβδομάδα αργότερα, και στη συνέχεια περίμενε άλλες δύο ημέρες πριν διακόψει την εγκυμοσύνη στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Agnieszka πέθανε στις 25 Ιανουαρίου μετά από εβδομάδες επιδείνωσης της υγείας της. Η οικογένειά της υποψιάζεται ότι πέθανε από σηπτικό σοκ, αλλά το νοσοκομείο δεν εντόπισε την αιτία του θανάτου της στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

«Αυτό είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αίμα στα χέρια της», ανέφερε η οικογένεια της γυναίκας σε δημοσίευση στο Facebook. Η οικογένεια ανέβασε επίσης θλιβερά πλάνα της Agnieszka σε πολύ κακή κατάσταση λίγο πριν πεθάνει.

Ο θάνατός της ακολουθεί αυτόν μιας γυναίκας γνωστής ως Izabela τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία πέθανε αφού της αρνήθηκαν την ιατρική παρέμβαση όταν έσπασαν τα νερά της την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Η οικογένειά της ισχυρίζεται ότι η 30χρονη αρνήθηκε να κάνει έκτρωση ή καισαρική τομή και ότι το νοσοκομείο επικαλέστηκε τους νόμους της χώρας για τις αμβλώσεις. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι ένα «ιατρικό λάθος» οδήγησε στο θάνατο της Izabela και στο νοσοκομείο επιβλήθηκε πρόστιμο.

Η οικογένεια της Agnieszka ισχυρίζεται ότι η επικοινωνία με το νοσοκομείο ήταν πολύ κακή και ότι το νοσοκομείο αρνήθηκε να μοιραστεί τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων της Agnieszka, επικαλούμενοι κατευθυντήριες γραμμές εμπιστευτικότητας. Λένε ότι οι γιατροί υποστήριξαν ότι η ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση της Agnieszka θα μπορούσε να προκληθεί από τη ΣΕΒ, κοινώς γνωστή ως «νόσος των τρελών αγελάδων» ή νόσος Creutzfeldt–Jakob (CJD) και της πρότειναν να έτρωγε ωμό κρέας. Το νοσοκομείο δεν αναφέρθηκε σε αυτόν τον ισχυρισμό στη δήλωσή του.

Σύμφωνα με τη δήλωση του νοσοκομείου, η Agnieszka βρέθηκε θετική στον Covid πριν από το θάνατό της, αν και ήταν αρνητική δύο φορές κατά την πρώτη εισαγωγή της. «Τονίζουμε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σώσει την ασθενή», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δεν είναι σαφές εάν έχει παραγγελθεί νεκροψία.

Ξεσπούν διαδηλώσεις στην Πολωνία μετά τον θάνατο της νεαρής μητέρας:

Διαδηλώσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη την Πολωνία μετά τον θάνατο της 37χρονης γυναίκας. Στους δρόμους της Βαρσοβίας το βράδυ της Τρίτης, οι διαδηλωτές κατέθεσαν στεφάνια και φανάρια στη μνήμη της Agnieszka T., η οποία πέθανε νωρίτερα εκείνη την ημέρα. 

«Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για να μην πεθάνει κανένας άλλος», είπε η Marta Lempart, διοργανώτρια των διαδηλώσεων, στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης. «Η πολωνική απαγόρευση των αμβλώσεων σκοτώνει. Άλλο ένα άτομο πέθανε επειδή δεν πραγματοποιήθηκε έγκαιρα η απαραίτητη ιατρική πράξη». 

«Θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη της αγαπημένης μου αδερφής και να σώσουμε άλλες γυναίκες στην Πολωνία από παρόμοια μοίρα», είπε η Paciepnik σε ένα βίντεο. Την υπόθεση διερευνούν τώρα οι περιφερειακοί εισαγγελείς στο Κατοβίτσε, οι οποίοι ερεύνησαν και την υπόθεση της Izabela.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News