Αν πρόκειται να μιλήσουμε για πρότυπα, δυναμικές γυναίκες, κορίτσια που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και εξώφυλλα που αλλάζουν την ιστορία, τότε σίγουρα πρέπει να αναφερθούμε στην Malala Yousafzai. Είναι μόλις 23 ετών και βρίσκεται στο τελευταίο εξώφυλλο της British Vogue για καλό λόγο. Ποιος είναι αυτός; Θα τον μάθεις αμέσως. Η Malala Yousafzai στη British Vogue κάτι έχει να σου πει.

Δεν είναι μια τυχαία γυναίκα. Είναι το νεαρότερο άτομο στο οποίο απονεμήθηκε ποτέ Νόμπελ. Όταν οι Ταλιµπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, εκείνη τους εναντιώθηκε, αρνήθηκε την επιβεβλημένη σιωπή και πολέμησε για το δικαίωμά της στην εκπαίδευση.

Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυματουργή ανάνηψή της την οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι από μια µακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού. Τίποτα δεν κατάφερε να τη σταματήσει και σήμερα μιλάμε για μια 23χρονη κοπέλα που αποτελεί πραγματικό πρότυπο. Στο βιβλίο της «Με λένε Μαλάλα» περιγράφεται η αξιοθαύμαστη ιστορία της και αξίζει να το διαβάσεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Η ομιλία που δεν πρέπει να χάσεις για τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού με το δούκα, τη δούκισα του Σάσεξ και τη Malala Yousafzai

Σε αυτή την ηλικία, βρίσκεται η Malala Yousafzai στη British Vogue, στο εξώφυλλό της, ενώ επίσης μίλησε σε βάθος με την δημοσιογράφο Sirin Kale.

Η ίδια η 23χρονη κοπέλα μίλησε για το μαντήλι στο κεφάλι της, λέγοντας ότι το φοράει «περισσότερο στους δημόσιους χώρους, παρά μέσα στο σπίτι» και πως είναι «ένα πολιτιστικό σύμβολο για εμάς τους Παστούν, οπότε αντιπροσωπεύει από πού προέρχομαι», ενώ συνέχισε μιλώντας για κάτι πολύ σημαντικό.

Εμείς οι Μουσουλμάνες ή οι Πακιστανές, όταν ακολουθούμε τη παραδοσιακή μας φορεσιά, θεωρούμαστε καταπιεσμένες ή χωρίς φωνή ή ότι ζούμε υπό πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλους ότι μπορείτε να έχετε τη δική σας φωνή μέσα στον πολιτισμό σας και ισότητα.

«Πρέπει να βρεις ένα μέλλον για τον εαυτό σου» είπε μεταξύ άλλων η Malala που σίγουρα δεν έχει ζήσει μια εύκολη ζωή, αλλά συνεχίζει να προσπαθεί και να μάχεται, τονίζοντας «Ξέρω τη δύναμη που μια νεαρή κοπέλα φέρνει στην καρδιά της όταν έχει ένα όραμα και μια αποστολή.

Στο Instagram, ανέφερε τα συναισθήματά της για το ότι είναι το νεότερο εξώφυλλο του περιοδικού, προσθέτοντας «Ελπίζω ότι κάθε κορίτσι που βλέπει αυτό το εξώφυλλο θα γνωρίζει ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News