“Ήταν από την αρχή, απ’ την πρώτη μέρα, για εμένα το “γιατί” το μεγαλύτερο ερωτηματικό, γιατί δέχθηκα αυτή την επίθεση”, είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της επίθεσης με βιτριόλι που άλλαξε για πάντα την όψη και την ζωή της. Η νεαρή γυναίκα σε συνέντευξή της στην Κατερίνα Καινούργιου μίλησε για την ζωή της σήμερα, τα χειρουργεία και τον πόνο, την έναρξη της δίκης και την απόφαση της κατηγορουμένης να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. H συνέντευξη της Ιωάννας Παλιοσπύρου συγκλονίζει και η δύναμη της γίνεται έμπνευση για όλους μας.

Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ως σύμβολο δύναμης

Η δίκη και η απουσία της δράστιδος: Η συνέντευξη της Ιωάννας Παλιοσπύρου συγκλονίζει

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλώντας για την δράστη της επίθεσης και την απουσία της από το δικαστήριο είπε: “Ήταν μεγάλη απογοήτευση και προσβολή, αλλά όχι μόνο για μένα, γιατί μαζί μ’ εμένα έχουν ταλαιπωρηθεί πολλοί άνθρωποι, όπως η οικογένειά μου. Οι συνέπειες της επίθεσης έχουν αντίκτυπο στην οικογένεια, τους φίλους μας, σε ανθρώπους απ’ το εργασιακό μου περιβάλλον. Ενώ ήταν όλοι εκεί (σ.σ. στο δικαστήριο), εκείνη επέλεξε να μην έρθει”.

Το θύμα της επίθεσης με το βιτριόλι συμπλήρωσε: “Δεν γνωρίζω εάν θα έρθει στο επόμενο δικαστήριο, όμως, όλη η συμπεριφορά είναι αυτή, δεν την έχει αλλάξει μέχρι στιγμής. Έχει μια στάση που δεν δείχνει ίχνος μεταμέλειας, δεν δείχνει να έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα αυτού που έχει κάνει, κρατάει μια απόσταση απ’ όλο αυτό, σαν να μην την αφορά”.

Σχετικά με την παρουσία της στο δικαστήριο και το πλήθος με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη δήλωσε:

“Οι περισσότεροι απ’ τους δικούς μου ανθρώπους φοβήθηκαν το εάν μπορώ να το αντέξω, για μένα όμως ήταν μονόδρομος το να πάω στο δικαστήριο. Θα με βοηθήσει να καταλάβω και να ξεπεράσω αν θες σιγά σιγά όλο αυτό το σοκ που έχω υποστεί και να μπορέσω κάποια στιγμή να πάω παρακάτω. Ενώ δηλαδή ψυχολογικά με επιβαρύνει, νομίζω ότι είναι ένας τρόπος να βοηθηθώ να προχωρήσω παρακάτω”.

Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας: “Έτσι κι αλλιώς ήταν δύσκολο για μένα, γιατί είμαι πολλούς μήνες στην απομόνωση, ήταν σοκ το ότι βρέθηκα με τόσο κόσμο, πόσο μάλλον όταν ξέρω ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μου και υπάρχουν δημοσιογράφοι και κάμερες. Με σόκαρε σ’ ένα βαθμό, δεν με τρόμαξε και προσπάθησα να το διαχειριστώ με ψυχραιμία. Η αλήθεια είναι ότι είχα τη διάθεση να μιλήσω γιατί ξέρω ότι ο κόσμος περιμένει να πω κάτι, μια κουβέντα, δεν κατάφερα να το κάνω κατά την είσοδό μου, αλλά κατάφερα να το κάνω την ώρα που τελείωσε η δίκη, να τοποθετηθώ πάνω στην απουσία της κατηγορούμενης απ’ την δίκη”.

Όπως είχε γίνει γνωστό, κατά την διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος της κατηγορούμενης της πλησίασε για να εκφράσει την συμπόνια του και να δηλώσει πως θα κάνει απλά την δουλειά του. Η ίδια η Ιωάννα δήλωσε: “Ισχύει ότι με πλησίασε ο δικηγόρος της δράστιδος, εγώ δέχθηκα, μου εξέφρασε τη συμπαράστασή του, και προσπάθησε να μου εξηγήσει ότι είναι άλλος ο ρόλος του συνηγόρου κι άλλος ενός ανθρώπου που καταλαβαίνει και συμπονεί. Του είπα ότι το καταλαβαίνω και δεν υπάρχει κανένα θέμα”.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλώντας για το επόμενο δικαστήριο που είναι προγραμματισμένο για τις 30 Σεπτεμβρίου δήλωσε: “Εγώ θα είμαι εκεί σε κάθε δικάσιμο, το οφείλω και στον εαυτό μου και στους ανθρώπους μου, θα ήθελα να είμαι εκεί, λυπάμαι που δεν βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων της και να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά νομίζω ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβαρύνει τον εαυτό της και να δείχνει ότι είναι αμετανόητη”.

Σχολίασε επίσης την απόφαση να εξαιρεθούν όλες οι γυναίκες ένορκοι και να αντικατασταθούν από άντρες: “Η δικαιοσύνη δεν είναι θέμα φύλου, δεν έχει να κάνει με άντρες και γυναίκες. Ως γυναίκα -κι όχι ως θύμα- νιώθω ότι η εξαίρεση των γυναικών έχει στοιχεία σεξισμού”.

Η εικόνα της Ιωάννας μετά το χειρουργείο

Η νεαρή κοπέλα έχοντας αναρτήσει φωτογραφίες στο Instagram από το πρώτο της χειρουργείο μίλησε για την εικόνα της έπειτα από την επίθεση:

“Πριν δω τις φωτογραφίες μου, είχα ρωτήσει πολλές φορές τη γιατρό μου να εξηγήσει τι ακριβώς μου έχει συμβεί και πώς θα αποκατασταθεί η βλάβη… Όταν είδα τις φωτογραφίες κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν για εκείνη να μου δώσει να καταλάβω το μέγεθος και το βάθος της ζημιάς και την προσπάθεια που ως γιατρός έπρεπε να κάνει για να αποκαταστήσει τη βλάβη και να πετύχουν όλα τα μοσχεύματα. Το δεύτερο που σκέφτηκα είναι ότι όλες αυτές τις εικόνες η μητέρα μου έπρεπε να βρει το θάρρος να τις αντιμετωπίζει… Έπρεπε να βρίσκει το κουράγιο μπροστά μου να φέρεται φυσιολογικά και να με κάνει να αισθάνομαι ήρεμη κι ότι όλα θα πάνε καλά. Και το τρίτο είναι ότι κατάλαβα πόσο πολύ κοντά έφτασα στον θάνατο, συνειδητοποίησα πόσο τυχερή είμαι που σώθηκα. Και δυστυχώς είναι ένας τρόπος κάθε φορά να συνειδητοποιώ ότι δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά να είμαι όπως ήμουν”.

Και συμπλήρωσε λέγοντας: “Αντίκρυσα την όψη μου για πρώτη φορά λίγο πριν βγω απ’ το νοσοκομείο, αν και το είχα συζητήσει, δεν είχα δει καθόλου την εικόνα μου. Κάθε φορά που έπρεπε να κάνω αλλαγές στο σώμα μου στις γάζες, γυρνούσα το κεφάλι μου για να μην το αντικρίσω. Όσο όμως πλησίαζε η ώρα του εξιτηρίου, οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι μου έλεγαν ότι πρέπει να με αντικρίσω. Ήταν ένα βήμα που έπρεπε να κάνω πριν φύγω απ’ την ασφάλεια του νοσοκομείου. Η γιατρός μου μου έδειξε πρώτα κάποιες εικόνες, το έκανα μαζί της, έγινε πολύ σταδιακά και πολύ προσεκτικά, ήταν πολύ δύσκολο για μένα, δεν νομίζω πως μπορεί κανένας να προετοιμαστεί γι’ αυτό”.

Τα εγκαύματα, η μάσκα και τα χειρουργεία

Σχετικά με την στήριξη και την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο η ίδια δήλωσε: “Όλο αυτό το διάστημα δέχομαι πολλά μηνύματα, συνέχεια με ρωτάνε για το πώς είναι η υγεία μου, για τον πόνο, για την περίοδο που είμαι στο νοσοκομείο. Έχω προσπαθήσει να το εξηγήσω πολλές φορές, όμως, ξέρω ότι δεν μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι σημαίνει να πέφτει πάνω σου κάτι τόσο διαβρωτικό… Στην προσπάθειά μου να εξηγήσω την έκταση της ζημιάς και το ότι αυτό δεν είναι κάτι που διορθώνεται, ανέβασα τις φωτογραφίες για να δείξω το εύρος της ζημιάς”.

Η Ιωάννα δίνει συνεχή αγώνα με δεκάδες χειρουργεία για να μπορέσει να βελτιώσει την όψη της: “Οι σωματικοί πόνοι ήταν και είναι αφόρητοι κάθε φορά που πρέπει να κάνω μια θεραπεία. Είχα περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο μέσα στο νοσοκομείο, ήταν αμέτρητες οι φορές που λύγισα. Ένα απ’ τα πιο δύσκολα πράγματα που θυμάμαι είναι ότι όταν έφτανε η ώρα να δίνω αίμα, επειδή δεν έχω φλέβες στα χέρια, έπρεπε να δίνω απ’ την πυλαία περιοχή, ήταν πολύ επίπονο. Αυτό είναι κάτι που ακόμα με τρομάζει. Έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι, είναι σαν να έχεις πεθάνει”.

Μιλώντας για τα εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και το σώμα διευκρινίζει: “Αυτό που μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό ήταν ότι η ποσότητα ήταν τόσο μεγάλη, που οι τραυματισμοί που έχω είναι πάνω σ’ όλο τον πάνω κορμό, στα χέρια, στα άκρα, στο πρόσωπο. Ουσιαστικά είμαι ανέπαφη μόνο απ’ τις γάμπες και κάτω. Τώρα είμαι στη δεύτερη φάση της αποκατάστασης. Αυτή την περίοδο ο οργανισμός ξεκουράζεται, επιβάλλεται να κάνω κάποιες καθημερινές θεραπείες και περιποιήσεις των μοσχευμάτων με ειδικές κρέμες και ειδικό μασάζ. γιατί αν δεν τα περιποιηθώ, θα χάσουν την όψη που έχουν και θα σκληρύνουν και σε βάθος χρόνου μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση”.

Η μάσκα με την οποία εμφανίζεται η Ιωάννα έχει θεραπευτικό χαρακτήρα και δεν έχει στόχο να αποκρύψει την εικόνα της. “Ο ρόλος της μάσκας είναι να πιέζει, όχι να κρύβει την εικόνα μου, ώστε να μην υπερτροφούν οι ουλές ώστε να μπορέσει ξανά το δέρμα να τοποθετηθεί και να σταθεροποιηθεί. Με ενδιαφέρει να ξέρω σε ποια κατάσταση είμαι και τι επιλογές έχω. Η γιατρός μου έχει δώσει μια εικόνα των επιλογών που έχουμε και των θεραπειών. Μου έχει εξηγήσει τους κινδύνους, μου έχει πει ότι μπορεί να μην πάνε καλά όλα τα χειρουργεία, μπορεί κάποια να χρειαστεί να επαναληφθούν”.

Η σχέση της με τον άντρα-πέτρα του σκανδάλου και την δράστη

Ταυτόχρονα, το θύμα της επίθεσης μίλησε για τον άντρα ο οποίος έχει εμφανιστεί ως η “πέτρα του σκανδάλου” και αιτία της περιπέτειας στην οποία έχει υποβληθεί: “Εγώ θα ήθελα να έρθει ο 40χρονος στο δικαστήριο και να καταθέσει όσα ξέρει. Αυτό τον άνθρωπο δεν τον ξέρω, δεν ξέρω τη φωνή, την όψη του, δεν τον έχω συναντήσει ποτέ. Δεν υπάρχει ερωτική αντιζηλία γιατί δεν τον ήξερα αυτό τον άνθρωπο. Εκτός απ’ τη συνομιλία στο Facebook που έχει βγει στη δημοσιότητα, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε άλλη συνομιλία. Δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί μου μετά την επίθεση, ούτε εκείνος ούτε κανείς απ’ την πλευρά του”.

Η Ιωάννα μίλησε και για την σχέση που είχε με την δράστη της υπόθεσης: “Εγώ δεν ενόχλησα ποτέ κανέναν απ’ τους δύο, όλα τα μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν έρθει απ’ τις δυο πλευρές προς εμένα. Προσπάθησα και ήμουν ειλικρινής και με τους δύο και δεν κατάλαβα ποτέ για ποιο λόγο έχω εμπλακεί. Προσπαθούσα να βοηθήσω, να απαντήσω, ήμουν ειλικρινής, εκείνη ήξερε ότι δεν είχα καμία σχέση μ’ εκείνον. Η μόνη επαφή που είχαμε με τη δράστιδα ήταν 1-2 φορές τον χρόνο σε κάποιο φιλικό σπίτι, σε κάποια γιορτή όπου μπορεί να ανταλλάζαμε κάποια κουβέντα. Δεν βγαίναμε έξω, δεν ήμασταν φίλες. Είχαμε μια τυπική κοινωνική συναναστροφή”.

Η ποινή της κατηγορούμενης

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η μεγαλύτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη δράστη είναι τα 15 χρόνια κάθειρξης: “Είναι πολύ σοκαριστικό για μένα το ότι σύμφωνα με τους γιατρούς έχω ακόμα μπροστά μου μια 10ετία χειρουργείων, πόνων, για να μπορέσω να αποκαταστήσω ως έναν βαθμό τη βλάβη και η δράστης θα αποφυλακιστεί πολύ νωρίτερα. Δυστυχώς έτσι είναι το νομικό πλαίσιο, αυτό όμως που με τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι ότι μέσα σ’ αυτά τα χρόνια δεν ξέρω εάν τελικά θα έχει κατανοήσει το κακό που έχει προκαλέσει και εάν θα έχει μετανοήσει γι’ αυτό”.

Το θύμα μίλησε επίσης και για την τιμωρία που θα ήθελε η ίδια για την δράστη: “Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να διοχετεύω όλη μου την ενέργεια και τα συναισθήματα στο να μπορέσω εγώ να επανέλθω στη ζωή. Εννοείται ότι υπάρχουν στιγμές που με κυριεύει ο θυμός και ο πόνος, όμως, θέλω κι αυτό που ζητώ είναι να τιμωρηθεί όπως της αξίζει. Όσο κρίνει το δικαστήριο”.

Η στήριξη της οικογένειάς της και του κόσμου

Τα άτομα που είναι δίπλα της είναι φυσικά τα μέλη της οικογένειάς της: “Το στήριγμά μου ήταν η μαμά μου στο νοσοκομείο. τις πρώτες μέρες που θυμάμαι μόνο πόνο και απελπισία, η μαμά μου ήταν εκεί, με πήρε αγκαλιά και μου είπε ότι όλα θα πάνε καλά. Στηρίχθηκα πάνω στη δύναμη της μαμάς μου. Όλοι είναι δίπλα μου και προσπαθούν να μου δίνουν κουράγιο και μου δίνουν να καταλάβω τη σημασία που έχει να μην τα παρατήσω και να συνεχίσω να παλεύω”.

Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι η Ιωάννα δέχεται την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια: “Λαμβάνω ψυχολογική βοήθεια που είναι πολύ σημαντική για μένα, με βοηθάει να βάζω τις προτεραιότητες που πρέπει. Ο σκοπός δεν είναι να μην υπάρχουν ξεσπάσματα, αλλά όταν συμβαίνουν να μπορώ να κρατάω τον αυτοέλεγχό μου. Έχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα μετά την επίθεση, σίγουρα έχω δώσει περισσότερη βάση στις ανθρώπινες βάσεις και σ’ αυτό που προσφέρουμε στον συνάνθρωπο. Έχω καταλάβει τη σημασία της προσφοράς και της αποδοχής της αγάπης. Μπορεί να είναι απλά μια κουβέντα. Θέλω πολύ να βρω τρόπους να μπορέσω όλο αυτό που έχω λάβει να το γυρίσω πίσω, γιατί όταν μοιράζεις αγάπη, είναι κάτι που μπορεί να το δίνεις, αλλά εσύ γίνεσαι πιο πλούσιος”.

Ωστόσο, η αγάπη του κόσμου είναι αυτή που την έχει κρατήσει δυνατή όλο αυτό το διάστημα:

“Την συμπαράσταση και την αγάπη απ’ τον κόσμο την έχω εισπράξει απ’ την αρχή. Μου έστελναν απ’ τις πρώτες μέρες γράμματα στο νοσοκομείο, τις ευχές τους, μια 16χρονη απ’ τη Λάρισα που είχε φτιάξει τον πίνακα με τα λουλούδια, είχα συγκινηθεί πολύ όταν τον είχα δει. Παίρνω πολλή δύναμη απ’ αυτή την αγάπη, μου δίνει κουράγιο να σταθώ στα πόδια μου και να πολεμήσω. Αυτή η συμπαράσταση με κάνει να μην φοβάμαι”.

Και συνεχίζει λέγοντας: “Έχω ένα τεράστιο συναίσθημα φόβου όλο αυτό το διάστημα, το οποίο το καταπολεμάω λόγω της συμπαράστασης του κόσμου. Με έχουν ενημερώσει οι δικηγόροι μου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει συνεργός και φυσικά είναι κάτι που με τρομάζει. Κάθε φορά που ακούω ότι υπάρχει ένα νέο τέτοιο περιστατικό, ξαναζώ όλο αυτό τον πόνο απ’ την αρχή. Θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει μέτρα για να κατασταλούν όλες αυτές οι πράξεις. Έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που έχουν υποστεί ανάλογες επιθέσεις. Έχω μιλήσει και συναντηθεί με την κα Κούνεβα, μου εξήγησε πολλά πράγματα που εγώ μπορεί να μην αντιλαμβανόμουν και θέλω να την ευχαριστήσω”.

“Θέλω να πω τόσα πολλά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μ’ έχουν βοηθήσει και με έχουν στηρίξει. Μου έχουν δώσει δύναμη, έχει σημασία κάθε μήνυμα που λαμβάνω. Δεν έχω νιώσει μόνη μου γιατί έχω όλους αυτούς τους ανθρώπους δίπλα μου. Τους ευχαριστώ πραγματικά τόσο πολύ. Ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου και για την οικονομική ενίσχυση. Ξέρω ότι το έχουν κάνει με την καρδιά τους”.

Η ζωή της πριν και μετά την επίθεση και το μήνυμά της προς τις γυναίκες

Ταυτόχρονα, η Ιωάννα μίλησε για την ζωή της μέχρι σήμερα και τους αγώνες που έχει δώσει στην διάρκειά της: “Είχα έρθει απ’ την επαρχία στην Αθήνα για σπουδές, εργαζόμουν απ’ τα φοιτητικά μου χρόνια, σε κάποιες φάσεις δούλευα σε 2-3 δουλειές για να μπορέσω να κυνηγήσω τα όνειρά μου. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για τον εαυτό μου”.

Συνέχισε λέγοντας: “Η διαδικασία της αποκατάστασης θα πάρει πολλά χρόνια, κανείς δεν ξέρει εάν θα πετύχουν όλα τα χειρουργεία, πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μου, τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν. Εκτός απ’ τα χειρουργεία όμως, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι των θεραπειών. Δεν είναι προτεραιότητά μου να ζητήσω κάποια αποζημίωση, αυτή τη στιγμή δίνω βάση στη δίκη, στην απόδοση της δικαιοσύνης και στο κομμάτι της υγείας μου”.

Η Ιωάννα θέλει να εμπνεύσει, να δώσει ελπίδα και δύναμη μέσα από το δικό της μήνυμα για τις γυναίκες: “Πάντα ήμουν ένας άνθρωπος και μια γυναίκα που αγαπούσε κι εξακολουθώ να αγαπώ τις γυναίκες, πιστεύω στη δύναμή μας και την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε, εάν αγαπάμε και στηρίζουμε η μια την άλλη. Δεν έχω χάσει την πίστη μου εξαιτίας αυτού που μου συνέβη. Εάν λίγο εκπαιδευτούμε και δείξουμε εμπιστοσύνη η μια στην άλλη, τα πράγματα στην κοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερα”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News