Λίγο καιρό μετά τη σοκαριστική ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική συνταγματική απόφαση Roe v. Wade, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, η Indiana απαγορεύει τις αμβλώσεις και γίνεται η πρώτη πολιτεία που εφαρμόζει στην πράξη την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Indiana απαγορεύει τις αμβλώσεις – Η πρώτη πολιτεία που προχωρά στην απόφαση αυτή

Το νομοσχέδιο έλαβε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας, Eric Holcomb, ο οποίος το υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής 05/08.

Η πολιτεία της Indiana ήταν ένα από τα πρώτα νομοθετικά σώματα που συζητούσε αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι και η πρώτη που περνάει την απαγόρευση και από τα δύο νομοθετικά της σώματα.

Η Γερουσία της Indiana ενέκρινε τη σχεδόν ολική απαγόρευση με 28-19, λίγες ώρες αφότου τα μέλη της Βουλής την προώθησαν με 62-38. Περιλαμβάνει περιορισμένες εξαιρέσεις, όπως περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας και για την προστασία της ζωής και της σωματικής υγείας της μητέρας. Ωστόσο, οι εξαιρέσεις σε περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας περιορίζονται στις 10 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι τα θύματα δεν θα μπορούσαν να κάνουν έκτρωση μετά το πέρας αυτού του χρονικού πλαισίου.

Διάγγελμα Joe Biden για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ – Η αντίδραση των Obama στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Έξω από την αίθουσα, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των αμβλώσεων διαδήλωναν και φώναζαν συνθήματα, ενώ εντός της αίθουσας, Δημοκρατικοί εμφανίστηκαν φορώντας ροζ μπλουζάκια με το σύνθημα: «Οι απαγορεύσεις μακριά από τα σώματά μας».  

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εισακούστηκαν από τους νομοθέτες μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές, με τους υποστηρικτές του δικαιώματος να τονίζουν πως το νομοσχέδιο είναι πολύ αυστηρό, ενώ οι υπόλοιποι πως δεν είναι τόσο αυστηρό όσο θα έπρεπε να είναι.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η βουλευτής των Ρεπουμπικάνων Ann Vermilion καταδίκασε τους συναδέλφους της που αποκαλούσαν τις γυναίκες που έκαναν αμβλώσεις ως «δολοφόνους».

Να μπει το δικαίωμα στην άμβλωση στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News