Αν έχεις iPhone, Mac και iPad πρέπει να ενημερώσεις την συσκευή σου το συντομότερο δυνατό! Και δεν το λέω εγώ, αλλά η ίδια η Apple, αφού κυκλοφόρησε μια νέα ενημέρωση, καθώς διαπίστωσε πως υπάρχει κενό ασφαλείας που θα μπορούσε να επιτρέψει σε χάκερ να πάρουν τον πλήρη έλεγχο των συσκευών.

Το πρόβλημα αφορά τα μοντέλα από iPhone 6 και όλες τις μεταγενέστερες σειρές, όλα τάμπλετ iPad Pro, τα iPad 5ης γενιάς και μεταγενέστερα, καθώς και τους υπολογιστές Mac με λειτουργικό σύστημα Monterey, όπως εξηγείται στις ιστοσελίδες από όπου μπορεί να κατεβάσει κανείς τις επείγουσες ενημερώσεις ασφάλειας που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Apple.

«Συγγνώμη για χθες, είχα πιει…». Το μήνυμα που δε θα χρειαστεί να στείλεις ποτέ ξανά εάν έχεις iPhone

Apple – Χάκερ: Τι έχει συμβεί;

Οι τρεις ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος –  iPad και iOS 15.6.1 και macOS 12.5.1 – διορθώνουν ένα ζευγάρι σημαντικών σφαλμάτων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους χάκερ να εισέλθουν σε ένα σύστημα.

Επιπλέον, η Apple τονίζει ότι τα τρωτά σημεία «μπορεί να προκαλέσουν ενεργή εκμετάλλευση», πράγμα που σημαίνει ότι όποιες συσκευές δεν έχουν ενημερωθεί θα μπορούσαν να διατρέχουν τον κίνδυνο επίθεσης.

Όλες οι τρεις ενημερώσεις διορθώνουν τα σφάλματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από χάκερ. Και τα δύο τους επιτρέπουν να εκτελούν τον κώδικα χωρίς άδεια, μέσω σφαλμάτων στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα και στο λογισμικό WebKit που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση ιστοσελίδων.

Apple χάκερ
Unsplash / Jeremy Bezanger

Οι νέες ενημερώσεις δεν περιλαμβάνουν άλλες αλλαγές ή επιδιορθώσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τις σημειώσεις έκδοσής τους.

Η ενημέρωση δεν έχει έρθει σε παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως το macOS Cataline και το Big Sur. Λαμβάνουν γενικά ενημερώσεις ασφαλείας αλλά όχι νέες δυνατότητες – και δεν είναι σαφές εάν το σφάλμα ισχύει σε αυτά τα συστήματα ή αν είναι μόνο μέρος των πιο πρόσφατων λειτουργικών συστημάτων.

Και τελικά, να βάλεις θήκη στο iPhone ή όχι; Το νέο βίντεο της Apple και η επίσημη απάντησή της

Πώς θα κάνεις ενημέρωση στην συσκευή σου;

Μπορείς να προχωρήσεις στην ενημέρωση ανοίγοντας τις Ρυθμίσεις συστήματος και επιλέγοντας την Ενημέρωση λογισμικού. Εκεί θα δεις ότι υπάρχουν νέες ενημερώσεις, κάνε κλικ εκεί πάνω και θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Κάποιες συσκευές μπορεί να στείλουν από μόνες τους την ειδοποίηση για τις νέες ενημερώσεις και είναι πιθανό να σου ζητήσουν να εγκαταστήσεις το νέο λογισμικό, μην τρομάξεις.

Το κενό ασφαλείας εντοπίστηκε από ανώνυμο ερευνητή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News